x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Streptococul B şi sarcina

Streptococul B şi sarcina

de Steluta Indrei    |    11 Noi 2008   •   00:00


Streptococul B este un germen prezent în flora saprofită a tractului intestinal şi urogenital, mai ales la femei. De obicei, nu este periculos pentru adulţii sănătoşi, în schimb poate fi fatal în cazul nou-născuţilor şi al vârstnicilor. Despre infecţiile provocate de streptococul B ne vorbeşte dr Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, şeful secţiei de boli infecţioase I din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş".




De la mamă la copil

Streptococul B se poate transmite de la mamă la copil în timpul naşterii prin contactul cu secreţiile vaginale. Infecţia cu streptococ B constituie una dintre principalele cauze de deces la nou-născuţi. Multe mame nu ştiu însă că au această infecţie, ea neavând nici o formă vizibilă de manifestare. De aceea este recomandat ca toate gravidele să efectueze în trimestrul al treilea de sarcină analize pentru depistarea streptococului B. Astfel, între săptămânile 35 şi 37 de sarcină, vor fi făcute examene ale secreţiilor vaginale, urocultură, hemocultură, spută.

Riscul de transmitere a infecţiei este mare dacă mama a mai dat naştere unui copil infectat cu streptococul B. Totodată, posibilitatea de infectare cu streptococul B creşte în cazul în care copilul se naşte după 18 ore de la ruperea apei, travaliul începe înainte de 37 de săptămâni de sarcină, iar febra este prezentă pe durata travaliului.

Tratament cu antibiotice

Gravidele care au fost depistate cu streptococ B vor urma un tratament cu antibiotice în ultimele săptămâni de sarcină. În cazul în care travaliul se declanşează înainte de depistarea infecţiei, iar medicul consideră că gravida prezintă riscul de a transmite copilului streptococul B, aceasta va fi supusă unui tratament cu antibiotice în timpul travaliului. În lipsa tratamentului, nou-născuţii infectaţi cu streptococ B pot face pneumonie, meningită, septicemie, iar aproape 10% dintre aceştia mor din aceste cauze.

Simptomele infecţiei cu streptococ B la nou-născuţi sunt: dificultăţi în respiraţie, moliciune neobişnuită a extremităţilor corpului, contractură musculară accentuată, refuzul alimentaţiei, letargie (somnolenţă, trezire greoaie), convulsii, febră (39-40 de grade Celsius) sau dimpotrivă hipotermie (sub 36 de grade Celsius).

VĂRSTNICI.
Infecţia cu streptococ B este frecventă şi în cazul vârstnicilor. Din această cauză, ei prezintă riscul dezvoltării unor complicaţii grave: pneumonie, infecţii genitale şi urinare, infecţii de părţi moi, septicemie etc. Tratamentul cu antibiotice este prescris de medic în funcţie de starea vârstnicului, boli asociate, simptome şi locul infecţiei.

VACCIN. În ultimii ani, cercetătorii lucrează la crearea unui vaccin împotriva streptococului B. Cu ajutorul acestuia ar putea fi prevenită infecţia atât în cazul mamei, cât şi al nou-născutului. Vaccinul ar putea de asemenea să reducă numărul naşterilor premature, cauzate de infecţia cu streptococ B prin ruptura precoce a membranelor.

×
Subiecte în articol: boli infectioase