Toamna este anotimpul delicioaselor conserve făcute în casă, dar şi al unei grave infecţii produse prin sterilizarea lor incorectă, şi anume botulismul.
Fireşte că suntem expuşi la îmbolnăvire tot timpul anului, fie prin consumul unor conserve făcute în casă sau cumpărate (din vegetale, carne sau peşte, mai ales dacă provenienţa lor este incertă, din ţări în afara Uniunii Europene), care nu au fost bine sterilizate şi au fost contaminate cu Clostridium botulinum, bacteria cauzatoare ce produce o toxină extrem de puternică, fie uneori pur şi simplu lăsând mâncarea în bucătărie la temperatura camerei, pentru câteva ore. Bacteria nu produce de obicei modificări organoleptice ale alimentelor, aşa că singurul indiciu care ne arată că ceva nu este în regulă este capacul bombat al conservei.
Simptomele se instalează de obicei după 36 de ore şi încep cu manifestări digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree), urmate de semne neuro-musculare: slăbiciune musculară, letargie, uscăciunea gurii, dificultăţi la înghiţire şi vorbire, cefalee, vedere dublă sau înceţoşată, imposibilitatea de a ţine ochii deschişi. În timp se produc paralizii ale muşchilor membrelor, gâtului şi muşchilor respiratori şi, în final, bolnavul intră în comă.
Sursa bacteriei este în sol şi poate contamina vegetale, fructe, carnea crudă, care devin periculoase dacă sunt insuficient spălate. Bacteria se găseşte sub formă de spori, care sunt extrem de rezistenţi şi nu sunt distruşi nici la 100 grade Celsius, rezistând şi la 3 grade Celsius, de aceea conservele trebuie fierte la 120 grade Celsius, cel puţin o jumătate de oră. Uneori, boala se poate transmite prin carne afumată, cârnaţi, şuncă preparate în casă, ţinute în condiţii improprii. Aruncaţi conservele cu capacul bombat şi pe cele mucegăite sau cu modificări, care pot fi un bun mediu de cultură pentru botulism. Şi în nici un caz nu încercaţi să trataţi bolnavul acasă, ci căutaţi ajutor medical de urgenţă.