Două boli care afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane - în special trecute de 50-60 de ani - pot fi ținute în frâu cu un consum zilnic, moderat, de... scorțișoară!
Cercetări din ultimul deceniu au constatat că, la nivel celular, scorțișoara afectează modul în care corpul nostru prelucrează glucoza, zahărul simplu care circulă prin fluxul sanguin și ne hrănește celulele.
Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul încetează să mai răspundă la propria insulină, rezultând prea multă glucoză, iar zahărul din sânge ajunge la niveluri toxice. Scorțișoara stimulează receptorii insulinei și inhibă o enzimă care inactivează receptorii insulinei și crește capacitatea celulelor de a metaboliza glucoza.
Un studiu publicat de American Diabetes Association în 2003 a constatat că chiar și un gram (aproximativ un sfert de linguriță) de scorțișoară pe zi reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge la diabetici. Nu e un leac, dar în unele cazuri poate ajuta cu adevărat.