x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie O agendă pentru a fi normal

O agendă pentru a fi normal

de Magda Marincovici    |    05 Ian 2010   •   00:00

Mai toţi descoperim că, la început de an, ne pomenim cu un calendar sau cu o agendă. Şi că primul lucru pe care-l facem este să vedem când "cade" ziua de naştere a copilului, a soţului, Paştele şi celelalte sărbători, cu gândul la daruri, petreceri, dar şi la minivacanţe, cum se spune la televizor.

E normal, şi aşa se întâmplă pretutindeni, ca zilele rudelor şi ale prietenilor, ca zilele de sărbătoare, când putem fi împreună cu cei dragi, să fie îngroşate cu pastă roşie. Dar din toată echipa asta de fiinţe dragi lipseşte una. Zi de zi, an de an, ea e neglijată. Ea tace, e mai răbdătoare ca o sfântă şi atunci când se răzvrăteşte o face tot spre binele nostru.

Dar pentru că ea nu o face continuu, întotdeauna o dăm uitării, o neglijăm ca pe o soţie fidelă. Cine-i neglijata asta 365 de zile şi alte 365 de zile, adică mai toată tinereţea? Este Sănătatea. O doamnă cu care majoritatea avem şansa de a ne naşte, dar din nefericire puţini reuşim performanţa de a pleca în compania ei din această lume. Vă fac o propunere: când subliniaţi în calendar sau în agenda pe anul acesta zilele onomastice, aniversare etc., fixaţi-vă şi date pentru a vă ocupa de sănătate.

Pentru a avea răspunsul la o întrebare simplă: Dar cu sănătatea cum stai? Marcaţi date pentru un control la medicul de familie, pentru câteva analize medicale de bază, pentru un control la medicul stomatolog. Este o propunere care priveşte întreaga familie şi care are doar avantaje. Poate surprinde boala înainte de a face ravagii, fără investigaţii dificile şi costisitoare.

Tratamentele sunt mai ieftine şi, adesea, sunt suficiente pentru a aduce vindecarea, fără spitalizare îndelungată, fără să te simţi o povară pentru cei din jur, fără bisturiu sau alte terapii pline de efecte secundare. Dar cu siguranţă cel mai mare avantaj este că poţi fi alături de cei dragi, cu chef de viaţă. Adică să fii normal!

×
Subiecte în articol: editorial