x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pisica, un risc pentru sarcina

Pisica, un risc pentru sarcina

00 0000   •   00:00

Pentru femeile care si-au propus sa ramana insarcinate si pentru cele deja gravide, un test serologic deosebit de important este cel pentru depistarea toxoplasmozei, o infectie parazitara care poate cauza fatului malformatii grave.
Toxoplasma gondii este o infectie prezenta la aproximativ 70% din populatia globului, dar in majoritatea cazurilor ea nu se manifesta, pentru ca sistemul imunitar reuseste sa ofere suficienta protectie fata de acest protozoar. "La persoanele cu imunitate scazuta, toxoplasmoza se poate manifesta prin astenie, febrilitate, inflamarea ganglionilor sau afectiuni oculare, precum corioretinita sau uveita", spune dr. Suzana Cilievici, medic primar medicina de laborator, supraspecializare parazitologie clinica, sectia parazitologie a Spitalului Clinic Colentina.

Contaminare


Toxoplasma gondii se multiplica in celulele intestinului pisicii. Oochistii (stadiu in evolutia parazitului) parazitului se elimina in fecalele animalului, care pot contamina mediul inconjurator. Doar pisicile care se hranesc cu carne cruda se infecteaza. Cele de apartament, hranite cu mancare speciala, nu reprezinta un risc.

Un alt mod de raspandire a infectiei este consumul de carne mai putin prelucrata termic, ce poate contine parazitul. Toxoplasma gondii se poate transmite si congenital: femeia insarcinata ingera parazitul si il transmite fatului prin placenta.

Malformatii


Riscurile la care este expus fatul sunt foarte mari: de la malformatii grave, precum microcefalia, hidrocefalia, anencefalie, si pana la forme mai usoare, precum tulburarile oculare. "Pentru ca exista riscul malformatiilor congenitale, orice femeie ar trebui sa faca testele pentru depistarea toxoplasmozei chiar inainte de a ramane insarcinata sau in timpul sarcinii. In tarile occidentale, testele sunt incluse in analizele obligatorii pentru gravide", arata dr. Suzana Cilievici. Testele depisteaza anticorpii anti-Toxoplasma din sange. Daca ele arata ca gravida a contractat infectia in trecut si are anticorpi pentru acest parazit, sistemul sau imunitar o va proteja de o noua infectie. Daca infectia s-a produs in timpul sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa urmeze un tratament. De asemenea, nivelul anticorpilor va fi monitorizat permanent, iar ecografic se urmareste dezvoltarea fatului. Pentru a verifica daca parazitul s-a transmis la fat, se poate recolta lichid amniotic sau sange fetal. Chiar daca gravida a facut infectia in timpul sarcinii, nu este obligatoriu ca ea sa se transmita la fat. Riscul de transmitere este mare daca mama se infecteaza in ultimul trimestru de sarcina.

MASURI. Pentru viitoarele mamici care nu au facut infectia cu Toxoplasma gondii si nu au anticorpi pentru boala, se impun cateva masuri de protectie. Prima regula este de a consuma numai carne bine prelucrata termic si de a evita preparate precum friptura in sange sau biftec tartar. "Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, mai ales daca au o pisica de apartament, care consuma numai hrana speciala", avertizeaza dr. Suzana Cilievici. Daca pisica are obiceiul sa iasa din casa si sa manance carne cruda (soricei), femeia gravida trebuie sa manevreze litiera animalului de companie numai cu manusi sau sa roage pe altcineva sa arunce fecalele. Ea trebuie sa evite sa mangaie pisica si sa se spele pe maini inainte de a manca.

×
Subiecte în articol: analiza