x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Revoluţie în farfuriile americanilor

Revoluţie în farfuriile americanilor

de Magda Marincovici    |    04 Aug 2009   •   00:00

Majoritatea statelor americane sunt sub cod galben. Vreo trei dintre ele chiar sub cod portocaliu. Nu e ameninţare meteorologică sau hidrologică, ci una mai devastatoare: obezitatea. Cine a văzut America la ea acasă ştie foarte bine că tinerii sunt frumoşi, veseli, dar diformi şi fără complexe.



Iată că Obama vrea să-i vindece pe ame­ricanii de boala lor naţională: obezitatea. {i e pe punctul de a declanşa „revoluţia farfuriilor". Motivul: cheltuielile pricinuite de bolile asociate obezităţii, care ating uriaşa sumă de 150 de miliarde de dolari. De la an la an se alocă sume tot mai grase la acest capitol. Ceea ce atârnă foarte greu pe vreme de criză. La ora asta, se vorbeşte despre două Americi. Una a elitelor din sălile de fitness, de gimnastică, climatizate, unde lupta contra kilogramelor este obsesivă. {i o altă America, mult mai aglomerată, bolnavă de obezitate. Aici, americanii n-au nici o greaţă că nu mai încap pe uşă.  
|ntr-o megaconferinţă ce a avut loc, recent, la Washington, intitulată sugestiv „Greutatea naţiunii", s-a ajuns la concluzia că obezitatea este principala cauză a creşterii cheltuielilor în domeniul sănătăţii. Ce-i de făcut? Participanţii la megaconferinţă spun că americanii trebuie puşi la regim şi să facă sport. Adică, să-şi schimbe stilul de viaţă. Altcumva, americanul ar putea fi bun de plată pentru orice afecţiune pusă pe seama obezităţii. Este un amestec în portofoliul personal care are ca scop tocmai să taie pofta de mâncare. Grija adminis­traţiei Obama pentru sănătatea Americii gonflate înspăimântător este de-a dreptul impresionantă. Dar are un iz de conjunctură. Se pare că la mijloc e doar o chestiune de bani, chestiune care devine esenţială pe fondul accentuării crizei. Or, aşa, America n-are nici o şansă să slăbească. Mai ales că americanii au un model foarte proaspăt: cel al preşedintelui Obama care se înfruptă cu poftă din mult hulita dietă fast-food.

×
Subiecte în articol: editorial