x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Săptămâna premierelor la scară planetară

Săptămâna premierelor la scară planetară

de Magda Marincovici    |    02 Iun 2009   •   00:00

Virusul misterios dătător de gripă nouă sau A(H1N1) s-a ţinut de premiere în săptămâna ce a trecut. Primul caz de gripă A (H1N1) în România. Primul caz de gripă A (H1N1) în Slovacia. În Franţa, s-au înregistrat peste 20 de cazuri de transmitere a virusului între persoane din aceeaşi comunitate. În China, a fost izolat primul caz de transmitere locală.



Statisticile OMS indică depăşirea pragului de 100 de decese provocate de noua gripă. Şi şirul premierelor nu se termină. Tot săptămâna trecută, mai precis la 26 mai, surse OMS au precizat că am avut un "vârf" al cazurilor noi semnalate. Şi, din păcate, n-am depăşit valul, dimpotrivă, suntem avertizaţi că vor mai urma alte puseuri.

Dar ştirea cea mai ameninţătoare este că virusul, după ce a circulat în voie câteva luni, fără că nimeni să-l bage în seamă, acum el îşi modifică furios, în permanenţă, structura. Şi aşa a ajuns la performanţa ca, dintr-un virus de anotimp rece, să se metamorfozeze într-unul de sezon cald. Virusul se adaptează la climă şi se transmite, acum, cu aceeaşi virulenţă şi când e ger, şi când e caniculă.

De fapt, tocmai această formidabilă mobilitate a virusului este pericolul cel mare. Omenirea aleargă după virus şi când e pe punctul de a pune mâna pe el, nenorocitul îşi modifică structura, devenind şi mai de temut. La scară planetară, omenirea e la cheremul unui duşman invizibil, redutabil, ticălos. La celebrele centre de referinţă de la Londra, Tokyo, Atlanta e zbatere mare. Se aşteaptă ca nemernicul de virus să ia o pauză, pentru a pune la punct formula unui vaccin.

Dar virusul nu cunoaşte odihnă, e într-o continuă răzbunare pe omenire. Şi cert este că, la ora actuală, omenirea e cu pieptul gol în faţa pandemiei. Nu are nici un vaccin. Decât voinţa Celui de Sus.

×
Subiecte în articol: editorial