x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un cartof, doi cartofi

Un cartof, doi cartofi

de Magda Marincovici    |    01 Sep 2008   •   00:00

Ferchezuia cartofii şi-i aranja cu dexteritate într-o mică piramidă, de parcă ar fi fost la expoziţie. Apoi se uită dispreţuitor la bărbatul între două vîrste căruia abia i-a luat banii pentru marfă. “Am trăit şi ziua să vînd doi cartofi. Ce să faci din doi cartofi?! Şi cînd eram holtei, tot îmi luam două kilograme, ca să am pe ce pune mîna cînd mă chinuia foamea”, spune înciudat tînărul agricultor.



Ferchezuia cartofii şi-i aranja cu dexteritate într-o mică piramidă, de parcă ar fi fost la expoziţie. Apoi se uită dispreţuitor la bărbatul între două vîrste căruia abia i-a luat banii pentru marfă. “Am trăit şi ziua să vînd doi cartofi. Ce să faci din doi cartofi?! Şi cînd eram holtei, tot îmi luam două kilograme, ca să am pe ce pune mîna cînd mă chinuia foamea”, spune înciudat tînărul agricultor.

Impresia era că vorbeşte singur, dar din spatele unei tarabe se aude: “Păi deunăzi n-a venit una să-i cîntăresc două prune! Mai mari şi mai tari. Alminteri avea şi pretenţii. M-am uitat la ea să văd dacă e normală. Cică le lua pentru desert. Am ales două, cu gîndul să i le dau de pomană. Nu şi nu!!! Că ea plăteşte. I-am luat banii. Nici nu ştiam cît să-i cer”.

Îmi iau tălpăşiţa discret, căci nivelul discuţiei mă depăşeşte. Printre varză, cartofi, roşii şi ardei  se vorbeşte cu mult năduf despre cum pot fi convinşi clienţii să cumpere mai mult, pentru ca să le crească vînzările. Cu ceva retuşuri, vorbele celor doi irosite peste tarabe pot alcătui un curs de marketing.

Dar dialogul peste două tarabe este unul cît se poate de serios şi dintr-o altă perspectivă. Aproape jumătate dintre români sînt supraponderali şi vreun sfert sînt obezi. Cu un cartof, doi, ei se pot vindeca. Dar mai trebuie să învăţăm ceva. Să cumpărăm cumpătat: cu suta, eventual cu sute de grame, fie că sînt fructe şi legume, fie că este carne. Să cumpărăm din ce în ce mai puţine alimente îngheţate şi congelate. Să ne ataşăm de un anumit producător, care ne-a cîştigat încrederea, de o piaţă, de o tarabă, de unul-doi cartofi de soi bun... Asta trebuie să accepte şi micii producători, la mare preţ pentru marfa lor de serie mică şi tocmai de aceea extrem de valoroasă. Că ne-am săturat de salate preambalate, ciorbe din cutie, conserve care nu expiră niciodată... Şi vrem să mîncăm puţin, dar valoros din punct de vedere nutritiv. Un cartof, doi cartofi...

×
Subiecte în articol: editorial cartofi