x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Opt metode simple pentru a reduce efectele gastritei

Opt metode simple pentru a reduce efectele gastritei

20 Mar 2018   •   20:10
Opt metode simple pentru a reduce efectele gastritei
Sursa foto: decade3d/Getty Images/iStockphoto

Gastrita este o boală care afectează mucoasa stomacului, provocându-i inflamarea. Medicii consideră că există o serie de factori care contribuie la apariția gastritei. Printre aceștia, consumul excesiv de alcool, anumite infecții, folosirea medicamentelor pe perioade lungi, stresul sau prezența bacteriei Helicobacter pylori. Deși în anumite cazuri gastrita se tratează cu medicamente, există câteva remedii pe care le poți încerca acasă.

1.Adoptă o dietă anti-inflamatoare. Alimentele care reduc inflamația mucoasei stomacului te vor ajuta să scapi de simptomele gastritei, în timp. Încearcă să ții un jurnal al meselor, notează ce alimente ai mâncat și observă care dintre ele îți produc anumite simptome neplăcute. Cele mai frecvente alimente care contribuie la inflamarea mucoasei stomacului sunt alimentele procesate, glutenul, alimentele acide, lactatele, alcoolul, mâncarea picantă și dulciurile. Redu aceste alimente în dieta ta și vei începe să vezi rezultatele.

2. Ia suplimente cu extract din usturoi. Există cercetări care indică faptul că extractul de usturoi reduce simptomele gastritei. Poți încerca și să zdrobești usturoiul crud și să îl mănânci, dar în anumite cazuri, această metodă poate duce la dureri de stomac. Dacă nu îți place gustul de usturoi, poți să îl combini cu unt de arahide sau cu o curmală. Dulceața acestor alimente va masca gustul usturoiului.

3. Ia probiotice. Acestea îmbunătățesc digestia și activitatea intestinelor, pentru că introduc în sistemul digestiv bacterii bune, care pot reduce răspândirea Helicobacter pylori. Poți consuma alimente bogate în probiotice naturale, precum iaurtul, kimchi, kombucha, varza murată sau chefirul.

4. Bea ceai verde cu miere manuka. Unele studii susțin ca un consum moderat de ceai negru sau verde poate reduce prezența bacteriei H. pylori în tractul digestiv. Mierea de manuka este benefică pentru că are proprietăți antibacteriene la rândul ei. Unii pacienți spun că și un pahar cu apă caldă poate calma durerile și ușura digestia.

5. Folosește uleiuri esențiale. Uleiul de lămâiță sau de verbena întăresc rezistența organismului la H.pylori. Alte uleiuri care au proprietăți benefice pentru sistemul digestiv sunt cel de mentă, ghimbir și cuișoare. Nu înghiți uleiurile esențiale! Folosește-le în lampa de aromaterapie sau diluează-le într-un ulei de bază (de struguri, de măsline) și masează zona abdomenului.

6. Mănâncă ceva mai ușor. Dacă ai parte de mese copioase, pline de carbohidrați, poți resimți simptomele gastritei mai mult. Încearcă să mănânci porții mai mici, pentru a da timp stomacului să difere alimentele.

7. Evită fumatul și consumul excesiv de medicamente împotriva durerii. Ambele nu fac decât să deterioreze și mai mult mucoasa stomacului, agravând gastrita. Încercă să te abții de la o țigară sau, atunci când te doare ceva, de la aspirină sau ibuprofen.

8. Redu stresul. Acesta e unul dintre factorii care agravează gastrita așa că încercă să îl reduci la minimum. Poți face ședințe de masaj, yoga, meditația sau exerciții de respirație.

×
Subiecte în articol: remedii gastrita