x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cei 3 pași simpli pentru un stil de viață sănătos

Cei 3 pași simpli pentru un stil de viață sănătos

14 Mar 2023   •   15:12
Cei 3 pași simpli pentru un stil de viață sănătos

Mulți dintre noi ne propunem să adoptăm un stil de viață mai sănătos, însă de prea puține ori reușim să îl și punem în practică. De cele mai multe ori, suntem descurajați de faptul că nu știm de unde să începem, de teama schimbărilor radicale. Iată care sunt micile detalii care ne pot aduce marile diferențe, fără a depune prea mult efort.

În ultimii ani, problemele medicale cauzate de stilul de viață necorespunzător au fost intens promovate pe toate canalele mass-media. Dacă și tu îți dorești o schimbare în stilul de viață, dar ești copleșit de rutina zilnică și nu știi de unde să începi, iată câteva idei:

●Stilul alimentar

Primul pas către un stil de viață sănătos este să ai o dietă echilibrată. Auzim des această sintagmă, dar oare o înțelegem corect? Pe scurt, o dietă echilibrată este cea care îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Acești nutrienți includ proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și apă. Pentru a obține rezultate optime pe o perioadă mai lungă de timp, și nu o scădere bruscă în greutate, trebuie să învățăm să includem toate alimentele sănătoase în alimentația zilnică. Important este să renunți la alimentele procesate, la sucurile din comerț, chipsurile și snacks-urile care ne ajută să depășim foamea pe timpul zilei sau ne acompaniază atunci când urmărim serialul preferat.

Pâinea, deși este un aliment controversat de care mulți cred că trebuie să uite în dietă, este, de fapt, binevenită. Totuși, pentru a te bucura cu adevărat de beneficiile ei, uită de cea ambalată din comerț și caută o brutarie tradițională, ce folosește ingrediente de calitate și are pe rafturi produse sănătoase. Într-o dietă echilibrată, ține cont că de faptul că trebuie să ai mereu în farfurie o cantitate mai mare de legume gătite sănătos sau crude decât proteine sau carbohidrați.

 

 

●Efortul fizic

Deși multă lume consideră că, pentru a face mișcare, este musai nevoie de un abonament la o sală de sport, lucrurile nu stau chiar așa. Mai ales dacă ai ceva kilograme în plus sau probleme medicale, până a ajunge în sala de sport, este recomandat să începi cu pași mici. Începe cu mersul pe jos, efectuând minimum 10.000 de pași zilnic și vei simți imediat diferența. Nu vei slăbi instant, însă îți vei simți corpul mai detensionat, iar starea de spirit se va îmbunătăți. Profită de acest timp pentru a-i suna pe cei dragi, de care nu ai suficient timp, sau ascultă muzică ori podcastul preferat. Acest timp va deveni, rapid, o parte preferată a zilei, deoarece te vei încărca cu serotonină. În timp, poți face acasă, de câteva ori pe săptămână, câteva exerciții care nu solicită prea tare articulațiile și, ulterior, îți poți face și un abonament la o sală de sport. Fie alegi orele de fitness, aerobic, cycling, fie cele de înot și saună, acum organismul tău este pregătit pentru a efectua mai mult efort susținut.

 

Odihna

Somnul odihnitor este unul din cele mai ignorate elemente importante ale unui stil de viață sănătos. Majoritatea oamenilor nu realizează cât de importantă este odihna pentru sănătatea și bunăstarea lor generală. Somnul este momentul în care corpurile noastre se recuperează din stresul zilei și repară orice daune care au fost făcute. Este și momentul în care creierul nostru consolidează amintirile și procesează informații. De aceea este atât de important te bucuri de suficiente ore de somn de calitate, în intervalul orar corect, pentru ca organismul și mintea ta să funcționeze în parametri normali. 

 

 

A avea un stil de viață sănătos este mai ușor decât ai crede, mai ales dacă începi cu pași mici. Vei vedea repede că micile detalii îți aduc marile diferențe și vei fi motivat să continui.


Sursa foto: Shutterstock

 

 

×
Subiecte în articol: viata sanatosa pasi