x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dr. Mihai Craiu: Cum recunoaștem formele complicate ale bronșiolitei și sugarul cu Sindrom Funcțional Respirator?

Dr. Mihai Craiu: Cum recunoaștem formele complicate ale bronșiolitei și sugarul cu Sindrom Funcțional Respirator?

de Andreea Tiron    |    16 Ian 2023   •   21:29
Dr. Mihai Craiu: Cum recunoaștem formele complicate ale bronșiolitei și sugarul cu Sindrom Funcțional Respirator?
Sursa foto: Hepta

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu le vorbește părinților despre maladiile virale la sugar, explicând pe înțelesul tuturor care sunt semnele și simptomele care evocă severitatea bronșiolitei, purtând numele de Sindrom Funcțional Respirator.

"Noi românii reacționăm excesiv foarte des, fără a rămâne cu învățăminte după incidente grave. Am tot scris despre maladii virale la sugar, despre bronșiolită, gripă, virus sincițial respirator VSR...

Haideți să încercăm să facem un pas în față, să ne oprim din insulte sau din căutarea de vinovați (are cine să se ocupe) și să încercăm să învățăm ceva care ar putea ajuta. Un alt sugar, altă dată. Poate chiar copilul personal...

Bronșiolita acută spuneam că este o boală foarte frecventă și care, ca orice boală virală, trece de la sine, într-un număr variabil de zile, în formele necomplicate.

Cum recunoaștem formele complicate? Care sunt sugarii care ar putea fi expuși unor riscuri majore?

Teoretic ar putea evolua foarte grav toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an), în special dacă sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate) sau cei care au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigeno-dependență.

Care sunt semnele de gravitate care, odată observate, ar trebui să ducă imediat la consult medical?

Nu sunt cele care îi sperie pe majoritatea părinților români - febra și tusea...

Semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă, pe scurt.

Sugarul cu SFR

1. Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului - https://youtu.be/fXy2xADJeO0

2. Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră - tiraj (link în comentarii)

3. Are o mișcare ciudată la nivelul nasului, ca și cum ar mirosi ceva (chiar dacă e nasul plin de muci!!!). Aceasta apare înainte de începutul fiecărui inspir.

4. Are balans toraco-abdominal - respiră "cu burta"

5. Are geamăt expirator - la sfârșitul expirului copilul pare că icnește, că il doare ceva. Acest zgomot este continuu, și in somn, apărând în expir, zeci de minute sau ore, înainte de agravare dramatică.

Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav.

NOTĂ - gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar (NU contează diagnosticul, analizele sau aspectul radiografiei) este evocată de prezența SFR.

Chiar dacă ii spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare, etc, prezența SFR este un semn major de severitate!

Unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii, etc) sau fac pauze respiratorii - crize de apnee.

În concluzie bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin!", transmite Dr. Mihai Craiu.

×