x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Jucării periculoase

Jucării periculoase

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2012   •   18:12

Doi medici britanici atrag atentia asupra pericolului la care sunt expusi copiii de a inghiti magneti prezenti in unele jucarii. Avertismentul face obiectul unui articol publicat in The Lancet si este o continuare a celui lansat de Biroul European al Uniunii Consumatorilor (BEUC) in 2008, care sublinia riscurile – torsiuni, perforatii sau obstructii intestinale letale - in cazul copiilor care inghit magneti. Doctorii Anil Thomas George si Sandeep Motiwale de la Spitalul Universitar din Nottingham au raportat doua cazuri de ingestie de magneti: un copil de 18 luni care a inghitit 10 magneti mici ce proveneau de la jucarii; un copil de 8 ani care a inghitit o banda magnetica de doi centimetri lungime. In ambele cazuri s-a impus interventia chirurgicala.

Daca sunt de mici dimensiuni, acestia sunt eliminati pe cale naturala. Daca sunt inghititi mai multi magneti de mici dimensiuni exista pericolul ca ei sa se atraga si sa provoace fistule intestinale. Daca nu sunt tratate, acestea pot duce la complicatii severe. Medicii britanici mai adauga ca un copil care inghite magneti de mici dimensiuni nu prezinta simptome care sa-i puna in garda pe parinti, astfel incat acestora le este dificil sa stie in ce pericol este copilul.

Problemele sunt, asa cum sublinia doctorul Anil Thomas George, invazia acestui gen de jucarii care au in componenta lor magneti si insuficienta informare a parintilor privitor la pericolul pe care unele jucarii il reprezinta pentru copiii lor.

×