x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Medicul Mihai Craiu spune care sunt simptomele tulpinii Omicron la copii

Medicul Mihai Craiu spune care sunt simptomele tulpinii Omicron la copii

18 Ian 2022   •   16:31
Medicul Mihai Craiu spune care sunt simptomele tulpinii Omicron la copii

Simptomele tulpinii Omicron la copiii debutează ca o gastroenterită acută, anunță medicul pediatru Mihai Craiu. El precizează că din aproximativ 100 de copii care au venit, aseară, la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", circa 25% au ieșit pozitivi la COVID-19.

"Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important, observat de literatura internaţională, este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor. Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi, unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare", explică acesta.

Acesta este motivul pentru care medicul crede că vor crește infecțiile în școli. 

"Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri, o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi".

Printre măsurile de prevenție sunt evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

"Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim. Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii care am venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect", a mai spus medicul.

Din păcate, unii copii pot avea simptome până la 4 luni după infectare.
"Aceşti copii, care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor, pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi din păcate unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă. Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement", precizează Mihai Craiu.

 

×
Subiecte în articol: omicron copii mihai craiu