x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Orar de vacanta

28 Apr 2006   •   00:00

Chiar daca nu ninge inca in toata tara, in aer miroase a Craciun. Beculetele colorate, reclamele stralucitoare de la televizor, pregatirile parintilor, toate acestea ii fac pe cei micuti sa arda de nerabdare.

Chiar daca nu ninge inca in toata tara, in aer miroase a Craciun. Beculetele colorate, ofertele apetisante ale magazinelor, reclamele stralucitoare de la televizor, pregatirile parintilor, toate acestea ii fac pe cei micuti sa arda de nerabdare cu gandul la vacanta de iarna, la Mos, la cozonaci si, de ce nu, la iesirile cu mami si cu tati la plimbare.

De la puiul de nici 1 anisor si pana la adolescentul de 19-20 de ani, vacanta de iarna e prilej de bucurie, dar inseamna si respectarea unor traditii de familie. Si cel mai important, perioada Sarbatorilor inseamna a fi impreuna. De Craciun, parintii uita de grijile de la serviciu, au mai mult timp pentru prichindei, iar mami isi petrece o mare parte din timp pregatind tot felul de bunatati pentru cei mici. Bunicul si bunica sunt si ei langa brad si pregatesc cadouri pentru toata lumea. Tabloul e acum complet, in casa miroase a scortisoara si a brad, iar sub pomul de Craciun sunt aranjate in ambalaje multicolore masinute, papusi si carti, ciocolata si bomboane.

Cadouri. "Dincolo de valoarea materiala a cadourilor aduse de Mos Craciun, este importanta incarcatura simbolica, ce are un mare impact emotional asupra copiilor. Astfel, o jucarie mica inseamna mult atunci cand ii vorbim micutului despre ea si facem in asa fel incat sa para un personaj indragit dintr-o poveste. In plus, atunci cand ii oferim un cadou copilului, putem folosi acest prilej pentru a consolida relatia parinte-copil si pentru a-i explica puiului care este importanta Sarbatorilor, traditiile si ce inseamna Craciunul din punct de vedere religios", explica specialistul nostru, Oana Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". La copiii sub 5 ani, in seara de Craciun vine Mosul cu barba mare si alba, cu sania trasa de reni. Micutul trebuie sa spuna o poezie sau sa cante un colind si in schimb primeste cadoul. E bine ca Mosul sa ii explice micutului ca obiectele pe care le-a primit in dar au o semnificatie aparte, sunt rasplata pentru ca un an intreg a fost cuminte, nu si-a mintit parintii si nu a facut boacane prea mari. Astfel, copilul se va responsabiliza intr-o oarecare masura si va intelege ce inseamna valorile familiei.

Mos Craciun. Pe la 5 anisori, cel mic incepe sa se indoiasca de existenta lui Mos Craciun. El afla de la colegii de la "gradi" ca de fapt adevaratii "producatori de cadouri" sunt mama si tata. In acest moment, parintii sunt in incurcatura, pentru ca nu stiu daca sa demonteze mitul Mosului sau sa il mai minta putin pe cel mic. Mai bine ar fi ca, daca prichindelul a inteles ca barba Mosului de la gradinita e falsa, mami si tati sa ii explice ca, desi Mosul e doar o poveste, Sarbatoarea de Craciun e foarte importanta, e reala, iar cadourile sunt adevarate. Iar mitul lui Mos Craciun poate fi inlocuit intr-un mod subtil cu povestea nasterii pruncului Iisus si a simbolurilor specifice acestei sarbatori crestine. Acum puiutul incepe sa mearga, impreuna cu mami si tati, cu colindul la prieteni si in acest mod va intelege semnificatia crestina a sarbatorii de Craciun.

Ritualuri. "Un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a copilului il au micile ritualuri specifice sarbatorii de Craciun, la care el, alaturi de intreaga familie, trebuie sa participe, atat cat este posibil pentru varsta lui, la impodobirea bradului, decorarea casei. Repetarea acestor obiceiuri in fiecare an ii va crea micutului sentimentul de continuitate si il va ajuta sa isi contureze ideea de familie, de a impartasi cu ceilalti si, foarte important, ideea de stabilitate", subliniaza psihologul Oana Maria Udrea.

IN NATURA. Vacanta de iarna este un prilej extraordinar pentru ca parintii si copiii sa mearga la munte. Bataile cu bulgari, oamenii de zapada, patinajul, mersul pe schiuri li se potrivesc de minune prichindeilor. In plus, iesirile in aer liber au dublu rol: le ofera copiilor spatiul deschis de care au nevoie ca sa se joace, iar parintilor – o ora de relaxare. Orizonturile largi il ajuta pe cel mic sa se dezvolte pe toate planurile: atat din punct de vedere fizic (copilul se poate misca in voie), cat si sub aspectul cunoasterii, arata specialistul nostru.

TEME. Desi vacanta de iarna este asociata mai mult cu distractia, copiii nu trebuie sa uite de scoala si de teme. Psihologul Oana Maria Udrea le recomanda parintilor urmatoarea reteta. Pentru a scapa de infinitele certuri si rugaminti menite sa il faca pe copil sa se apuce de temele de vacanta, sa ii faca un program celui mic in care sa includa atat distractia, cat si munca. Astfel, temele intra in programul obisnuit al copilului si se formeaza rutina. Ideea pe care trebuie sa se bazeze programul este ca micutul scolar sa nu mai aiba posibilitatea sa amane momentul inceperii lectiilor. Astfel, parintii si copiii vor stabili impreuna orele destinate invatatului si intervalele in care fac pauza.
ADOLESCENTI.
Incepand cu varsta de 12-13 ani, copiii incep sa simta nevoia de a fi independenti, lucru ce se resimte si in perioada Sarbatorilor. Adolescentii tin mortis sa petreaca mai ales noaptea dintre ani mai mult cu prietenii si mai putin cu familia. In aceste situatii, parintii trebuie sa dea dovada de diplomatie si sa stabileasca o serie de reguli clare. De exemplu: Craciunul este o sarbatoare ce trebuie petrecuta in familie, iar de Revelion adolescentul are voie sa mearga cu prietenii, cu conditia ca parintii sa stie exact unde si cu cine isi va petrece noaptea de Anul Nou.

×