x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Schimbările climatice şi ale obiceiurilor alimentare duc la apariţia bolilor alergice. Vezi avertismentul OMS

Schimbările climatice şi ale obiceiurilor alimentare duc la apariţia bolilor alergice. Vezi avertismentul OMS

de Magda Marincovici    |    10 Mai 2012   •   17:16

Organizatia Mondiala a Alergiilor (WAO) avertizeaza ca intre 10% si 30% dintre adulti si pana la 40% dintre copii sufera de rinita alergica. Dintre bolile alergice, rinita alergica este cea mai frecventa forma de rinita noninfectioasa. Asist. univ. Elena Camelia Berghea, medic primar alergolog, spune ca “rinita alergica este definita de prezenta blocajului nazal, secretiilor nazale, stranutului suparator si a mancarimilor de nas, secundar expunerii la alergene ce determina inflamatia imunoglobulina E-mediata, persistenta, a mucoasei nazale'.

Mai multe tipuri de alergie apar adesea la acelasi pacient: rinita, conjunctivita alergica si astm sau rinita, astm si alergii alimentare. In functie de durata simptomelor, medicul poate depisa o alergie persistenta sau intermitenta, iar in functie de severitate este o alergie usoara sau moderata/severa. Aceasta clasificare a rinitei alergice este importanta pentru precizarea tratamentului care se adapteaza la severitatea si durata simptomelor, spune medicul Camelia Berghea. Factorii alergeni cei mai frecventi sunt acarienii din praful din casa, epitelii de animale de companie, gandacul de bucatarie, mucegaiuri, polenuri de la pomi, graminee etc.

Cu ajutorul testelor alergologice standardizate (teste cutanate prick sau teste serologice) este confirmata suspiciunea clinica de rinita alergica. Sunt mai multe clase de medicamente prescrise in tratamentul rinitei alergice. De asemenea, exista imunoterapia specifica prin administrarea injectabila sau sublinguala a unui vaccin pe perioade de trei-cinci ani in doze repetate de extracte alergenice.

Rinita alergica este una dintre numeroasele boli alergice, care, potrivit WAO, reprezinta o problema globala de sanatate. Astfel, in lume, sunt aproximativ:

• 300 de milioane de cazuri de astm si pana in 2025 este estimata o prevalenta a astmului de 400 de milioane de cazuri

• 400 de milioane de cazuri de rinita alergica, prevalenta in crestere, factor de risc pentru dezvoltarea astmului, care agraveaza evolutia astmului

• 30%-40% din populatia globului sufera de boli alergice.

×