x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Când poate sta un copil singur acasă. Aspectele pe care trebuie să le ia în considerare părinții

Când poate sta un copil singur acasă. Aspectele pe care trebuie să le ia în considerare părinții

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2024   •   20:45
Când poate sta un copil singur acasă. Aspectele pe care trebuie să le ia în considerare părinții

Mulți părinți se întreabă de la ce vârstă își pot lăsa copilul singur acasă și dacă există vreo prevedere legală în acest sens.

Copilul sub 2 ani trebuie să se afle sub supravegherea permanentă a unui adult însă apoi acesta poate merge la creșă, grădiniță, școală. 

În România nu există niciun act normativ care să specifice vârsta legală de la care un copil poate să stea singur acasă însă părinții sunt răspunzători de ceea ce s-ar putea întâmpla, fie distrugeri de bunuri fie de integritatea fizică și psihică a acestuia. 

Multe state din Europa nu au prevederi specifice cu privire la acest aspect, părinții fiind cei care decid dacă cel mic este pregătit sau nu să stea singur.

Însă în SUA situația este reglementată prin lege. În funcție de fiecare stat, copilul nu poate fi lăsat nesupravegheat dacă are sub 6, 8, 10, 12 sau 14 ani. 

Desigur, părinții trebuie să ia în calcul mai mulţi factori atunci când stabilesc momentul în care consideră că cel mic, precum gradul de maturitate al copilului, disciplina sau la gradul de responsabilitate.

Specialiștii sunt de părere că părinții trebuie să ia în calcul elemlente precum siguranța casei, alarma de incendiu, îndepărtarea obiectelor periculoase, accesul la un telefon în caz de necesitate, accesul uşor la mâncare şi apă, notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: copii parinti singur acasa