x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 5 pastile într-una contra infarctului

5 pastile într-una contra infarctului

de Magda Marincovici    |    09 Apr 2009   •   00:00

O pastilă ar putea reduce cu 50% riscurile de infarct şi de accident vascular cerebral. Ea conţine un anticolesterol, trei medicamente contra tensiunii şi aspirină.



Un grup de medici indieni a publicat recent pe site-ul revistei medicale The Lancet rezultatele studiilor privind pastila ce conţine cinci substanţe active indicate în bolile cardiovasculare. Testele demonstrează că o singură pastilă poate ţine locul a cinci medicamente.

Autorii studiului şi-au prezentat argumentele în conferinţa anuală a American College of Cardiology de la Orlando (Florida). Ei susţin că prescrierea pastilei preventiv ar putea înjumătăţi numărul accidentelor cardiace şi al atacurilor cerebrale. O promisiune formidabilă, în condiţiile exploziei celor două afecţiuni şi a faptului că în Europa ele rămân principala cauză de mortalitate.

Prevenţia în cazul accidentelor cardiace şi a atacurilor cerebrale se bazează pe multe medicamente, rigoare în administrarea lor, efecte secundare, or pilula unică rezolvă aceste probleme. Testele acestei pastile, finanţate de compania indiană Cadilla Pharmaceuticals, au fost aplicate în 50 de centre medicale, pe 2.053 de participanţi între 48 şi 80 de ani, fără afecţiuni cardiovasculare, dar prezentând unul dintre următorii factori de risc: hipertensiune, nivelul colesterolului ridicat etc.

Deocamdată, aceste teste au stabilit doar îmbunătăţirea parametrilor biologici. Dar mai este necesar să se testeze pe loturi mari de subiecţi incidenţa bolilor cardiovasculare şi mortalitatea prin aceste afecţiuni. În articolul care informează asupra acestei pastile, publicat recent în Le Figaro, este citat profesorul Nicolas Danchin de la Spitalul Georges-Pompidou din Paris.

Specialistul francez atrage atenţia că mai rămâne să se demonstreze dacă pastila nu este asociată cu efecte nedorite pe termen lung. Deşi nu răspunde nuanţat problemelor fiecărui pacient, totuşi pentru persoanele aflate la risc, care neglijează tratamentul, această pastilă este desigur o soluţie.

Pe de altă parte, specialiştii reamintesc că asemenea pastile nu exclud alimentaţia echilibrată, exerciţiile fizice zilnice, renunţarea la fumat...

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă