x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei A (H1N1), vedetă internaţională

A (H1N1), vedetă internaţională

de Magda Marincovici    |    10 Mai 2009   •   00:00
A (H1N1), vedetă internaţională
Sursa foto: /stockxpertcom

Din Canada avem veşti că se avansează încet, dar singur către producerea unui vaccin contra virusului gripei A (H1N1). În Africa, autorităţile sunt înspăimântate de pericolul extinderii gripei. Iar de la OMS aflăm că, în cazul unei pandemii, un sfert din populaţia globului ar fi contaminată cu noul virus.



Canada a realizat prima scanare a genomului gripei A (H1N1), ceea ce ar putea ajuta la punerea la punct a formulei unui vaccin salvator. Scanarea virusului a fost realizată într-un laborator de microbiologie al Agenţiei  Canadiene pentru Sănătate Publică. Prima etapă constă în izolarea virusului. Performanţă înregistrată de specialiştii americani. Al doilea pas, în derulare la ora actuală, are ca scop crearea suşelor virusului, pentru a produce vaccinuri pilot destinate testării umane. În acest sens, la 19 mai, la Geneva este programată o reuniune a grupurilor farmaceutice pentru a se da asigurări că ţările dezvoltate vor permite "acces echitabil" la un eventual vaccin.

Până atunci, numărul doi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doctorul Keiji Fukuda, a declarat, recent, într-o conferinţă de presă, că o treime din populaţia globului ar putea fi contaminată, în cazul unei pandemii de gripă A. În încercarea de a tempera panica, oficialul OMS a mai precizat că este totuşi prematur să se facă prognosticuri asupra răspândirii virusului modificat A (H1N1). Efoturile oficialului OMS sunt contrazise de realitate. Privirile sunt îndreptate către Africa, deşi deocamdată numărul cazurilor înregistrate nu este alarmant. Dar totuşi virusul a ajuns pe continentul negru şi zilnic face victime. Luis Sambo, director OMS pentru regiunea Africa, a anunţat la o reuniune a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Africană încă cinci cazuri suspecte. Dacă epidemia de gripă A (H1N1)  s-ar răspândi în Africa, urmările ar putea fi catastrofale la nivel mondial. Deoarece continentul negru este zona cea mai săracă a lumii, cu sisteme de supraveghere a sănătăţii publice extrem de precare, ceea ce ar facilita extinderea epidemiei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă