x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Acul şi osul

de Magda Marincovici    |    05 Sep 2007   •   00:00
Acul şi osul

Food and Drug Administration (FDA)Â a autorizat comercializarea primului medicament contra osteoporozei cu administrare anuală.

Food and Drug Administration (FDA)Â a autorizat comercializarea primului medicament contra osteoporozei cu administrare anuală.

Medicamentul contra osteoporozei, botezat Reclast in SUA şi Aclasta in Europa, al laboratoarelor Novartis presupune o singură injecţie in 365 de zile. Â

Medicamentul face parte din clasa biofosfonatelor şi are capacitatea de a inhiba pierderea de masă osoasă. Comparativ cu alte medicamente prescrise contra osteoporozei, care sunt luate oral zilnic, săptămănal sau lunar, acesta se ia o dată pe an sub forma unei injecţii intravenoase care durează aproximativ un sfert de oră.

In autorizarea medicamentului, FDA s-a bazat in principal pe un studiu efectuat timp de trei ani pe un lot de 7.000 de femei, publicat in The New England Journal of Medicine in luna mai 2007. Potrivit unui comunicat al laboratoarelor producătoare din 18 august anul acesta, rezultatele studiului demonstrează o reducere a numărului fracturilor vertebrale cu peste 70% şi a fracturilor de şold cu peste 40% in cazul femeilor care au urmat tratament cu această injecţie.

La ora actuală, autorităţile europene sunt in curs de examinare a dosarului depus de laboratoarele producătoare. Potrivit legislaţiei, pănă la sfărşitul anului, se va şti dacă medicamentul va primi undă verde şi in Europa.  Â

FDA este o agenţie din SUA responsabilă cu reglementarea alimentaţiei (umană şi animală), a suplimentelor dietetice, a medicamentelor (umane şi animale), a cosmeticelor, dispozitivelor medicale (umane şi animale) etc. In Europa, o agenţie de acest gen este European Agency for the Evaluation of Medicinal Products. Se presupune că intre 30% şi 40% dintre femeile peste 50 de ani sunt suferinde de osteoporoză. Boala este valabilă şi in cazul bărbaţilor, producătorul studiind in prezent posibilitatea ca medicamentul să fie prescris şi in osteoporoza masculină.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă