x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărul despre boala lui Kim Jong-il

Adevărul despre boala lui Kim Jong-il

de Magda Marincovici    |    19 Iul 2009   •   00:00
Adevărul despre boala lui Kim Jong-il
Sursa foto: /KCNA/REUTERS

Canalul sud-coreean YTN a anun­ţat recent că liderul nord-coreean, Kim Jong-il, suferă de cancer de pancreas, diagnosticat în august anul trecut, scrie în ediţia online revista ParisMatch. Phenianul nu a comentat informaţia. Dar starea de sănătate a lui Kim Jong-il a devenit subiectul a numeroase speculaţii.



Misterul privind starea de să­nă­ta­te a lui Kim Jong-il a fost dezlegat. Aşa îşi începe articolul online revista Paris Match. Potrivit televiziunii sud-co­ree­ne YTN, conducătorul Coreei de Nord ar fi bolnav de cancer la pancreas. Boa­la ar fi fost descoperită în vara lui 2008, la scurt timp după ce liderul nord-coreean a suferit un atac cerebral.

Citând surse medicale de la Pe­kin, dar şi date provenind de la servi­ciile de informaţii chineze şi sud-co­reene, canalul de televiziune sus­ţine că speranţa de viaţă a lui Kim Jong-il, în vârstă de 67 de ani, nu ar depăşi cinci ani. În urmă cu câteva zile, o reţea de televiziune din Japonia, TBS, făcea referire la o afecţiune gravă a pancreasului. Potrivit TBS, Kim Jong-il se odihneşte la vila sa de la Wonsan, în sud-estul ţării, sub îngrijirea unei echipe de specialişti.

Starea de sănătate a „iubitului con­ducător" reprezintă unul dintre cel mai bine păzite mistere în Coreea de Nord. Phenianul se face că nu aude speculaţiile şi vocile mai mult sau mai pu­ţin şoptite despre apariţiile în pu­blic din ce în ce mai rare ale con­du­că­to­rului venerat.

De altfel, agenţia de pre­­să oficială nord-coreeană KCNA este singura care publică fotografii cu li­derul de la Phenian. Recent, televi­zi­unea de stat nord-coreeană a arătat un conducător cu părul rar, grizonant, di­­ferit de clişeele consacrate. Succe­si­u­­nea şefului puterii nucleare, care şi-a pus toată lumea în cap în special pentru experimentele efectuate, este in­certă.

Oficial, Kim Jong-il nu a de­semnat un succesor, însă voci din cu­li­se insistă că ar putea fi fiul cel mic al dic­tatorului, Kim Jong-un, 26 de ani. Cei­­lalţi fii, Jong-nam (38 de ani), Jong-chol (28 de ani) ar avea ei înşişi o stare de sănătate fragilă, în timp ce Jon-Un a primit deja un titlu onorific rezervat în principiu doar conducătorilor ţării.

În calculele succesiunii intră şi Jang Song-taek, ginerele lui Kim Jong-il. De alfel, Jang Song-taek a fost numit la Co­misia de apărare naţională, ceea îl propulsează pe locul doi în ierarhie, un semn că ar putea să-l înlocuiască pe Kim Jong-il.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă jong-il kim jong-il