x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adio, dar raman cu tine, din obligatie

Adio, dar raman cu tine, din obligatie

06 Mai 2005   •   00:00

Cum este adulterul interpretat azi? Sunt femeile mai fidele ca barbatii? Iubirea si infidelitatea sunt compatibile? Sexologul francez Pierre Desvaux ofera cateva raspunsuri intr-un interviu recent.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • CUPLU. Infidelitatea progreseaza, dar nu reuseste sa darame institutia casatoriei
    In societatile occidentale contemporane, infidelitatea nu mai este atat de sever sanctionata ca in trecut. Si nici nu mai reprezinta motivul principal de separare a cuplului. Mai mult, nici asprimea cu care era judecata femeia infidela nu mai este aceeasi ca in trecut. Se stie ca prin anii 1900, infidelitatea femeii era considerata un pacat major. Femeia acelui timp tinea foarte mult la modul cum era cotata in societate si a avea un copil cu un alt barbat decat sotul atragea dupa sine dezaprobarea generala.

    Aceasta atitudine s-a modificat esential o data cu aparitia si diversificarea metodelor contraceptive. Cu toate acestea, sunt si in prezent societati care pedepsesc foarte aspru femeia adultera.

    BANUL. Potrivit sexologului Desvaux, intre femei si barbati exista o diferenta de comportament. Astfel, intre 8% si 10% dintre femei ar putea fi infidele, comparativ cu aproape 25% dintre barbati. Perceptia fata de infidelitate a fost influentata de o serie de factori, dintre care autonomia financiara e determinanta. Pe vremea bunicii, femeile nu se prea bucurau de banul lor. In cazul in care sotul avea o aventura, femeia nu-si permitea sa spuna fie ce o fi si sa treaca la fapta. Si aceasta deoarece femeia era depedenta de veniturile sotului. Dar, o data cu valorizarea muncii (in detrimentul rolului femeii in familie), femeile sunt din ce in ce mai atrase de dorinta succesului in plan profesional. Dar castigarea autonomiei financiare a impregnat femeilor un comportament usor masculin.

    Una dintre intrebarile adresate sexologului Desvaux viza posibilitatea de a fi in acelasi timp indragostit si infidel. Pentru a raspunde, sexologul francez este de parere ca, atunci cand esti indragostit, singura grija este certitudinea ca ai gasit sufletul pereche. Adulterul apare din obligatia de a nu rupe relatia din diverse motive: existenta copilului, contractul de casatorie. Medicul Desvaux vorbeste in aceste cazuri de relatia "desexualizata".

    DORINTA. In ceea ce priveste viitorul casatoriei, specialistul francez este de parere ca in calea acesteia cea mai mare dificultate o reprezinta intretinerea dorintei dintre parteneri. Desvaux avertizeaza ca sunt frecvente cuplurile in care femeia trecea pe locul doi sexualitatea, iar barbatul se refugiaza in bratele unei amante. Sotia banuie, apoi are certitudinea relatiei extraconjugale a sotului, dar pur si simplu inchide ochii. Potrivit lui Desvaux, acest model de cuplu este mai frecvent decat ne imaginam.

    CASATORIA
    "In aceasta seara intarzii pentru ca iau cina cu altcineva". In fata unei asemenea realitati, niciodata celalalt partener nu o va accepta cu seninatate, este de parere medicul Daniel Popescu. Chiar daca reactiile nu vor lua proportia unui cataclism, ele vor exista intotdeauna. Dupa cum, indiferent de timp si societate, institutia casatoriei va reusi sa-si pastreze trainicia.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă