x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adolescentii sunt certati cu somnul

Adolescentii sunt certati cu somnul

03 Iun 2005   •   00:00

Adolescentii sunt treziti cu mare dificultate dimineata pentru a merge la scoala. Cercetatorii au aflat, in premiera, explicatia acestui fenomen care ii enerveaza deseori pe parinti.



  • de STELUTA INDREI

  • SOMNOROSI. Tinerii se trezesc mai greu dimineata pentru ca nu se odihnesc suficient
    "Creierul adolescentilor nu reactioneaza la lumina in acelasi mod ca al adultilor. Creierul liceenilor este mai putin sensibil la lumina dimineata si foarte activ seara", explica dr. Mary Carskadon, profesor in psihiatrie la Universitatea Brown (SUA).

    Seara, cand intensitatea luminoasa scade, creierul fabrica un hormon - melatonina - care induce starea de somn. Dimineata, dimpotriva, cand lumina zilei revine, cantitatea de melatonina scade. La adolescenti, nivelul melatoninei creste mai lent seara, motiv pentru care ei nu pot sa adoarma devreme. Astfel, ei se trezesc cu greu dimineata, iar din cauza programelor pe care trebuie sa le respecte nu dorm suficient.

    Dr. Mary Carskadon observa ca "in medie, adolescentii dorm 7,5 ore pe noapte in timpul anului scolar. Unii dorm chiar si mai putin. Astfel, cand comparam cele aproximativ 9 ore de somn de care au nevoie cu cat dorm in realitate, vedem in mod clar ca raman in urma cu somnul noapte de noapte".

    SOLUTII. Ce este de facut? Anumite scoli din Statele Unite au luat masura ca adolescentii sa inceapa cursurile mai tarziu. Profesorii, parintii si elevii sunt foarte multumiti: nu se mai absenteaza de la primele ore, sunt mai atenti si au rezultate scolare mai bune decat atunci cand incepeau cursurile la prima ora.

    Psihiatrul american recomanda parintilor sa reduca luminozitatea in camera copilului cand se apropie seara. Astfel, creierul secreta mai repede melatonina. Iar dimineata, dimpotriva, trebuie sa lumineze puternic dormitorul pentru a-l ajuta sa se trezeasca. Este necesar sa li se explice si adolescentilor aceste fenomene, pentru a intelege ce se intampla cu organismul lor.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă