x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aerosolii din preajma digului

Aerosolii din preajma digului

02 Iun 2005   •   00:00

"De mare importanta este o plimbare pe dig dupa ora 17:00, sa stea copilul o ora pe dig, scaldat de aerul sarat din zona digului, care-l face sa respire bine.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI
  • Aerosolii aflati din belsug in zona digului fortifica mucoasele aparatului respirator superior si consolideaza imunitatea." Si alte lamuriri despre cura de aerosoli de la mare furnizeaza profesorul Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, intemeietor de scoala in ORL. In vacanta la mare, copilul insotit de parinti este bine sa stea la inceput 30-40 de minute dimineata devreme, intre orele 7:00 si 10:00 pe malul marii, imediat langa apa, jucandu-se. Acolo este cea mai bogata atmosfera in aerosoli. Dupa 2-3 zile, aceasta baie in ultraviolete si aerosoli dintre orele 7:00 si 10:00 poate fi extinsa pe durata a 3 ore, dar numai in acest interval, caci dupa ora 10:30 expunerea la soare pe plaja e contraindicata fiindca intervin razele ultraviolete nocive, care provoaca arsuri, insolatii, dermatoze si cresc riscurile cancerelor de piele. Dupa-amiaza, de la ora 17:00 urmeaza zbenguiala de dig, iar seara, dupa cina, o plimbare pe faleza tot pentru a respira aerosoli.

    Cura la mare este bine sa dureze minimum doua saptamani, de-abia dupa cele 2-4 zile de acomodare copilul incepe sa profite de cura helio-marina. Si cand timpul e noros sau ploua, aerosolii sunt prezenti in aer si sunt recomandate plimbarile pe malul marii, cat mai aproape de apa. Aerosolii sunt o suspensie de ioni, mai ales de ioni de sodiu in aerul din preajma marii. In caile respiratorii superioare mucoasele sunt prevazute cu niste cili, mici picioruse ce se misca in aceeasi directie si care, prin unduirea lor, elimina particulele nedorite care ajung in aparatul respirator. Ionii de sodiu din aerosoli stimuleaza producerea de mucoase cu cili in caile respiratorii superioare.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă