x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aparatul care ţinteşte cancerul

Aparatul care ţinteşte cancerul

de Magda Marincovici    |    14 Dec 2010   •   18:09
Aparatul care ţinteşte cancerul
Sursa foto: /Thinkstock

142495-thinkstock102739023.jpgUn aparat de radioterapie de ultimă generaţie reuşeşte să ofere tratament 100% pentru cancerele în evoluţie, la care speranţa de viaţă este minimă, fără a distruge celulele sănătoase din jurul tumorii. Sunt performanţele unui aparat de radiotera­pie unic în ţara noastră ce funcţionează în Bucureşti. Pentru a oferi pacientului cea mai bună rată de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizează împreună cu doctorul radioterapeut dosarul medical al pacientului, efectuând o si­mulare a planului de tratament.

Cu ajutorul unui soft speci­fic, medicul radioterapeut conturează volumul-ţintă de iradiere şi organele de risc (conformaţionalul). Combinaţia optimă de energii asigură eficienţa tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerată una dintre cele mai importante etape. Când dosarul medical este complet şi planul de tratament este validat de fizicienii me­dicali şi doctorul ra­di­o­te­rapeut, pa­ci­entul se poa­­te programa pentru se­dinţele de radioterapie. O şedinţă de radioterapie du­rează câteva minute, în funcţie de particula­ri­tăţile fie­că­rui caz, şi este mo­nitori­za­tă com­plet de echipa me­di­ca­lă.

Ca­me­rele vi­deo şi interfonul asi­­gură accesul vizual şi au­ditiv din camera de co­man­­dă, de unde se ini­ţi­a­ză şi se ur­mă­­reşte şedinţa de tratament. Aparatul este dotat cu lamele auto­ajus­tabile care iau forma tumorii, astfel încât radia­ţia să fie focusată numai că­tre ea. Acceleratorul modern înlo­cu­ieş­te me­to­da veche folosită (co­­­balto­tera­pia), tratând orice formă de cancer cu o precizie mai mare şi într-o pe­ri­oa­dă mai mică de timp.

Astfel, pacientul poa­­­te să îşi reia activita­tea de zi cu zi fără pro­ble­me. Aparatul ofe­ră tra­tament pentru o ga­mă variată de tipuri de cancer situat la nivelul întregului orga­nism: plămâni, ficat, prostată, gât, metastaze osoase, colon, sân, coloană etc.

„În România, procentul deceselor provocate de cancer este superior celui mondial (cu peste 20%, conform OMS), unul dintre motivele principale identificate fiind lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Din ultimele statistici ale Ministerului Sănătăţii, din cei 385.000 de pacienţi români aflaţi în evidenţă, o mare parte dintre cazuri pot urma un plan complet de radiotera­pie modernă”, afirmă Mircea Gongu, medic specialist oncolog.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei