Un aparat de radioterapie de ultimă generaţie reuşeşte să ofere tratament 100% pentru cancerele în evoluţie, la care speranţa de viaţă este minimă, fără a distruge celulele sănătoase din jurul tumorii. Sunt performanţele unui aparat de radioterapie unic în ţara noastră ce funcţionează în Bucureşti. Pentru a oferi pacientului cea mai bună rată de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizează împreună cu doctorul radioterapeut dosarul medical al pacientului, efectuând o simulare a planului de tratament.
Cu ajutorul unui soft specific, medicul radioterapeut conturează volumul-ţintă de iradiere şi organele de risc (conformaţionalul). Combinaţia optimă de energii asigură eficienţa tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerată una dintre cele mai importante etape. Când dosarul medical este complet şi planul de tratament este validat de fizicienii medicali şi doctorul radioterapeut, pacientul se poate programa pentru sedinţele de radioterapie. O şedinţă de radioterapie durează câteva minute, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, şi este monitorizată complet de echipa medicală.
Camerele video şi interfonul asigură accesul vizual şi auditiv din camera de comandă, de unde se iniţiază şi se urmăreşte şedinţa de tratament. Aparatul este dotat cu lamele autoajustabile care iau forma tumorii, astfel încât radiaţia să fie focusată numai către ea. Acceleratorul modern înlocuieşte metoda veche folosită (cobaltoterapia), tratând orice formă de cancer cu o precizie mai mare şi într-o perioadă mai mică de timp.
Astfel, pacientul poate să îşi reia activitatea de zi cu zi fără probleme. Aparatul oferă tratament pentru o gamă variată de tipuri de cancer situat la nivelul întregului organism: plămâni, ficat, prostată, gât, metastaze osoase, colon, sân, coloană etc.
„În România, procentul deceselor provocate de cancer este superior celui mondial (cu peste 20%, conform OMS), unul dintre motivele principale identificate fiind lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Din ultimele statistici ale Ministerului Sănătăţii, din cei 385.000 de pacienţi români aflaţi în evidenţă, o mare parte dintre cazuri pot urma un plan complet de radioterapie modernă”, afirmă Mircea Gongu, medic specialist oncolog.