x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Arme contra bacilului Koch

Arme contra bacilului Koch

23 Mar 2005   •   00:00

De Ziua Mondiala a Tuberculozei, la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, judetul Neamt, a fost inaugurat primul centru de tratament pentru pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta din Romania.



  • de STELUTA INDREI

  • DEMERS. Bolnavii au acces in centrul de la Bisericani pe baza documentelor si recomandarii medicilor din dispensarele de pneumologie, care trebuie sa ia legatura cu comisia medicala din cadrul centrului
    In acest centru, cu o capacitate de 70 de paturi, vor fi tratati bolnavi cu tuberculoza chimiorezistenta din judetul Neamt, precum si din restul tarii. Proiectul a fost initiat de catre Unitatea de implementare a componentei de control al tuberculozei din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta" din Bucuresti, cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

    Medicul pneumolog Cristian Popa, coordonatorul proiectului, ne-a declarat ca in prezent sunt deja internati sapte bolnavi in centrul de la Bisericani, urmand ca pentru inceput sa fie ocupate 40 de paturi. Acolo isi desfasoara activitatea trei medici, care au urmat un stagiu de pregatire profesionala la Centrul de Training al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de la Riga. In afara de Bisericani, un al doilea centru pentru tratamentul tuberculozei chimiorezistente va fi inaugurat in august, anul acesta, la Institutul "M. Nasta" din Bucuresti, avand o capacitate de 60 de paturi, precizeaza dr. Cristian Popa. La ora actuala, in Europa exista doar doua centre de acest gen, unul in Letonia si altul in Estonia.

    SEMNAL. In Romania sunt peste 1.000 de pacienti cu tuberculoza multidrog rezistenta, care nu se vindeca dupa administrarea principalelor medicamente antituberculoza. Tratarea corecta a acestei categorii de bolnavi este foarte importanta pentru ca ei pot infecta intr-un an in jur de 11-15 persoane cu forme de tuberculoza rezistenta cu sanse reduse de vindecare.

    Potrivit dr. Popa, bolnavii cu tuberculoza chimiorezistenta necesita tratamente de lunga durata, pana la 2 ani, iar perioadele de spitalizare depasesc 6 luni. Costurile pentru medicamente sunt extrem de ridicate. Daca pentru un bolnav obisnuit de TBC, medicamentele costa circa 70 de dolari, pentru unul cu tuberculoza chimiorezistenta costurile ajung la 5.000 de dolari.

    Spitalele destinate ingrijirii acestor bolnavi trebuie sa indeplineasca o serie de conditii obligatorii. Astfel, in centrul de la Bisericani, conditiile de spitalizare sunt confortabile, familiale, pentru ca pacientii sa poata suporta perioade lungi de internare. Camerele au cel mult doua-trei paturi, toate incaperile sunt prevazute cu sisteme de ventilatie, sisteme de dezinfectie si alte dotari tehnice pentru prevenirea transmiterii microbilor. De asemenea, exista aparatura necesara pentru asigurarea unui diagnostic de calitate si pentru monitorizarea evolutiei pacientilor sub tratament.

    ZIUA MONDIALA TBC
    La 24 martie 1882, dr. Robert Koch prezinta comunitatii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei. Astazi, 24 martie 2005, o lume intreaga sarbatoreste Ziua Mondiala a Tuberculozei, care in acest an, la initiativa OMS, este dedicata cadrelor medicale care salveaza zilnic vieti aflate in lupta cu aceasta boala. In scop omagial, astazi, la ora 11:00, in fata Teatrului National se va inalta un balon pe care trecatorii vor putea citi "La fiecare 10 minute, un bolnav de tuberculoza este salvat". La ora 18:00 va avea loc, la Teatrul "Ion Creanga", un spectacol caritabil, intitulat "Lectia de zbor", fondurile obtinute vor fi oferite copiilor bolnavi de tuberculoza internati la Institutul "M. Nasta".
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tuberculoză