Oftalmologii atrag atentia asupra pericolului pe care il reprezinta razele soarelui asupra ochilor. Solutia: ochelari de soare procurati exclusiv din farmacii, dupa consultarea specialistului.
|
VULNERABILI. La munte, la mare sau pur si simplu la plimbare in parc, micutul trebuie echipat cu ochelari pentru a-l feri de bombardamentul ultravioletelor
|
Razele soarelui UVB si UVA, dar si lumina solara pot fi extrem de periculoase pentru ochi. Din pacate, efectele nefaste provocate ochiului de catre soare sunt ireversibile.
Corneea si conjunctivita absorb razele UVB. Cristalinul in schimb absoarbe mai ales UVA. Excesul de UVA pot afecta ochiul. Studiile arata ca riscul de cataracta - opacizarea cristalinului - creste cu cat expunerea la ultraviolete este mai mare, mai ales la lumina reflectata de suprafetele mari, de exemplu apa marii. Retina absoarbe lumina solara. Expunerea la o lumina foarte intensa ar putea reprezenta un factor de aparitie a degenerescentei maculare a retinei, afectiune constand in pierderea acuitatii vizuale, mergand pana la orbire.
CRITERII. Trei criterii trebuie sa indeplineasca o pereche de ochelari de soare: protectie contra razelor ultraviolete si luminii vizibile, calitate din punctul de vedere al fabricatiei, culoarea lentilelor.
In tarile Comunitatii Europene, ochelarii de soare care raspund acestor criterii au lipite pe lentile doua litere cheie: "CE". Ochelarii fabricati potrivit normelor europene blocheaza 99% din razele ultraviolete. Pentru a ne proteja corespunzator ochii de efectele nocive ale soarelui, oftalmologii ne recomanda sa ne cumparam ochelari exclusiv din farmacii. Aici avem siguranta unor ochelari de calitate si mai putem beneficia si de indicatii care sa ne ajute in selectarea ochelarilor optimi pentru fiecare dintre noi.
TIPURI. In ceea ce priveste tipul de lentile, cele obisnuite reduc uniform intensitatea luminii. Lentilele polarizante sunt special concepute pentru a stopa reflectarea razelor, de exemplu cele reflectate de suprafata apei sau zapezii. Lentilele fotocromatice sunt adaptate pentru a reactiona la intensitatea ultravioletelor. Ele se inchid la culoare spre exterior, in schimb asigura vizibilitatea in partea interioara. In ceea ce priveste culoarea lentilelor, ea trebuie aleasa potrivit capacitatii de a filtra. Astfel, potrivit specialistilor, ochelarii cu lentile brun si galben sunt ideali pentru alpinism si pescuit, cele gri pentru golf si velo. Toti sunt vulnerabili in fata razelor solare, dar in mod special copiii. Parintii trebuie sa nu cedeze in fata insistentei copiilor lor de purta ochelari de soare fantezii, dar care nu le protejeaza ochii.
LENTILELE DE CONTACT. Majoritatea lentilelor de contact sunt dotate cu filtru contra razelor ultraviolete. Daca sunt prevazute cu un filtru, lentilele protejeaza corneea, cristalinul si retina de razele solare. Dar specialistii ne avertizeaza ca pleoapele raman neprotejate. Din aceasta cauza, oftalmologii recomanda celor care merg la munte sau la mare ochelari de soare si mai putin lentile de contact.