x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Creste cererea de sange

Avertisment - Creste cererea de sange

de Magda Marincovici    |    29 Iun 2005   •   00:00

Pentru a face fata cererii de sange, rata donarilor ar trebui sa fie de 25 la 1.000 de locuitori, fata de 17,5 la ora actuala.
BUCURESTI. In ultimii ani, in tara noastra a crescut cererea de sange, cantitati mari fiind solicitate de centrele universitare, respectiv de clinicile de cardiologie, chirurgie cardiaca si traumatologie. O treime din sangele donat este folosit in spitalele bucurestene. Cea mai mare cerere se inregistreaza din partea clinicilor in care se efectueaza transplant de organe, cel hepatic fiind un mare consumator de sange.
Directorul Institutului National de Hematologie Transfunzionala (INHT), doctor Florentina Vladareanu, precizeaza ca, desi in ultima vreme cererea de sange si produse de sange este in crestere, numarul donatorilor stagneaza. La nivel anual, se colecteaza intre 350.000 si 370.000 de unitati de sange, in timp ce cererea este intre 450.000 si 500.000 de unitati de sange.

LEGE. Potrivit directorului INHT, doctor Florentina Vladareanu, in Parlament se afla in dezbatere proiectul unei noi legi a sangelui. Comparativ cu precedentul act normativ care punea accentul pe aspectul organizatoric, noua lege contine mai multe prevederi privind calitatea si siguranta sangelui donat pentru reducerea riscului transfuzional. Se asteapta ca la inceputul lunii iulie noua lege sa fie promulgata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sănge