În România, la 100.000 de nou-născuţi, 14 femei mor la naştere. În 2009, în ţara noastră au murit 2.250 de copii cu vârste între 0 şi 1 an, respectiv la 1.000 de nou-născuţi avem 10 decese la naştere, avertizează prof. dr Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Elias. Avertismentul este lansat cu ocazia "Zilei Internaţionale a Solidarităţii. Mortalitatea maternă şi infantilă - o problemă globală" de Societatea Română de Obstetrică Ginecologie şi World of Perinatal Medicine.
În privinţa gravidelor, sindromul hemoragic şi emboliile sunt principalele cauze de deces la naştere. La Maternitatea Polizu există dispozitive care permit nu numai salvarea vieţii gravidei, dar şi prezervarea fertilităţii acesteia. Astfel, din 40 de cazuri, 30 au beneficiat de această tehnică. Prof. dr Gabriel Bănceanu, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie de la Maternitatea Polizu, spune că "decesul de cauză hemoragică poate fi evitat 100%. În ţările avansate, nu se mai înregistrează deces prin sângerare la naştere". Iar la bebeluşi, principalele cauze de deces sunt: anomalii congenitale cardiovasculare, afecţiuni respiratorii etc.
Din păcate, avertismentul specialiştilor ar putea fi valabil în continuare, deoarece, fără finanţare, fără dotările necesare şi fără personal suficient, nu se poate face medicină performantă. În prezent, din cauza modului de finanţare, nu sunt fonduri pentru plata salariilor, iar multe aparate din dotarea secţiilor ATI sunt expirate de peste patru ani. Unul dintre cele mai bătrâne aparate care funcţionează şi azi din 1965 se află la Maternitatea Polizu.