x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bacil congelat

de Magda Marincovici    |    14 Mar 2008   •   00:00
Bacil congelat
Sursa foto: stockxpertcom/

Cercetătorii germani au obţinut, printr-o metodă specială, primele imagini tridimensionale ale structurii care acoperă bacilul tuberculozei. Această performanţă facilitează obţinerea de noi medicamente.

Cercetătorii germani au obţinut, printr-o metodă specială, primele imagini tridimensionale ale structurii care acoperă bacilul tuberculozei. Această performanţă facilitează obţinerea de noi medicamente.

 

Tuberculoza este o boală in­fec­ţioasă severă. Anual, în lume, ucide aproximativ două milioane de persoane şi sunt depistate nouă milioane de noi cazuri. În ultimii 20 de ani, această boală cunoaşte o recru­descenţă îngrijorătoare, din cauza apariţiei unor suşe rezistente la tratamente. Motiv pentru care este esenţială o nouă clasă de medicamente care să facă faţă luptei cu suşele care au creat rezistenţă.

Cercetătorii germani au pornit de la faptul că germenele tuberculozei este foarte bine învelit într-o membrană. Or, tocmai structura acestei membrane care protejează bacilul de deshidratare, dar şi de acţiunea antibioticelor nu este foarte bine cunoscută. Pornind de la aceste aspecte, cercetătorii de la Institutul de Biochimie Max Planck din Germania au apelat la tomografia crio-electronică pentru a stabili structura acestei membrane, care înveleşte germenele tuberculozei ca într-o carapace. Tomografia crio-electronică este o nouă metodă de imagistică. Metoda constă în congelarea celulelor la minus 190 de grade Celsius, înainte de a fi fotografiate din toate unghiurile sub un microscop electronic. Metoda tomografiei crio-electronice oferă imagini foarte bune.

Prin acest tip de tomografie, cercetătorii germani au stabilit că peretele protector al bacilului este dublu, de origine lipidică.

În prezent, aceste rezultate obţinute de cercetătorii germani servesc ca punct de plecare pentru noi medicamente antituberculoză. Un imperativ major, deoarece peste 500.000 de persoane sunt infectate anual cu forme ale bacilului Koch care reuşesc să reziste foarte bine medicamentelor antituberculoză administrate în mod curent.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă