Este necesar ca fiecare universitate de medicina din tara noastra sa aiba catedra de geriatrie, sustin specialistii reuniti la Conferinta Nationala de Geriatrie si Gerontologie de la Cluj-Napoca (19-21 mai).
|
DIFERENTA. In Romania, numarul batranilor
este in scadere, comparativ cu restul tarilor europene |
Conferinta din acest an, cu tema "Imbatranire biologica, imbatranire patologica", marcheaza 10 ani de invatamant geriatric la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.
SPECIALISTI. Opiniile specialistilor privind batranetea sunt impartite. O parte din acestia considera batranetea o boala, altii - o etapa fiziologica. Studiile demografice demonstreaza ca, in ultimii 7-8 ani, in Romania se inregistreaza o scadere a proportiei persoanelor varstnice, in timp ce in tarile europene se consemneaza o crestere. Astfel, dupa al doilea razboi mondial, prin anii â60, in intreaga Europa se observa o dezvoltare demografica a copilului. Iata ca acum s-a ajuns la o dezvoltare demografica a varstnicilor. In acest context, a aparut un concept nou, numit "imbatranire reusita", precizeaza doctorul Valer Donca, sef de lucrari, presedintele executiv al Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie.
CONCEPT. Pentru materializarea acestui concept se preconizeaza ca in majoritatea spitalelor din Uniunea Europeana sa existe clinici de geriatrie. Iar pentru acoperirea cererii de specialisti, facultatile de medicina trebuie sa aiba catedre de geriatrie si gerontologie, profil care sa fie cuprins in programa obligatorie a studentilor. In cadrul conferintei va fi promovat modelul Catedrei de geriatrie si gerontologie - unica in Romania - conduse de prof. dr. Olimpia Ghidrai. (Magda Marincovici)