SOS ● Uniunea Europeană analizează riscurile unor materiale plastice
Recent, guvernul canadian anunţa intenţia de a interzice
comercializarea biberoanelor din plastic care conţin bisphenol A (BPA),
substanţă considerată toxică. Această decizie a relansat în UE
discuţiile privind BPA prezent în numeroase materiale plastice.
SOS ● Uniunea Europeană analizează riscurile unor materiale plastice
Recent, guvernul canadian anunţa intenţia de a interzice comercializarea biberoanelor din plastic care conţin bisphenol A (BPA), substanţă considerată toxică. Această decizie a relansat în UE discuţiile privind BPA prezent în numeroase materiale plastice.
Subiectul este abordat într-un articol semnat de Jean-Yves Nau, publicat în Le Monde, ediţia on-line, din 6 mai 2008. Le Monde s-a adresat unor responsabili ai Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) asupra acestei probleme şi a primit asigurări că vor fi efectuate noi investigaţii.
BPA este un produs chimic din familia compuşilor organici aromatici. Această substanţă este suspectată că provoacă tulburări endocrine. Încă din 1930, BPA face obiectul unor cercetări, fiind comparat cu un estrogen de sinteză.
Articolul din Le Monde face referire la studii pe animale de laborator, dar şi pe oameni, care formulează concluzii diferite privind atît BPA, cît şi ftalaţii. Deoarece şi ftalaţii intră în compoziţia unor materiale plastice, avînd efect negativ asupra funcţiilor endocrine. Motiv pentru care, în UE sînt interzise unele jucării, dar şi alte articole destinate copiilor, făcute din materiale plastice conţinînd ftalaţi. Un studiu publicat în 2007 în revista Environmental Health Perspectives pune în legătură directă obezitatea abdominală la om cu nivelul de ftalaţi din urină.
Cît priveşte BPA, un comunicat al EFSA este mai curînd liniştitor, în sensul că rezultatele obţinute pe animalele de laborator nu pot fi extrapolate la om, cu atît mai mult cu cît rozătoarele prezintă o mare sensibilitate la estrogeni.
ATENŢIE! După ce au studiat în profunzime toate informaţiile colectate în ultimii cinci ani, grupul de cercetători de la EFSA a propus, de asemenea, ridicarea nivelului acceptat de expunere. Acest grup a concluzionat că "doza fără efect nociv detectabil" poate fi situată la 0,05 miligrame pe kilogram de greutate corporală, în timp ce în 2002 aceasta era de cinci ori mai scăzută. Totuşi, notează autorul articolului, Agenţia Franceză pentru Securitatea Sanitară a Alimentelor nu s-a pronunţat concret asupra acestui aspect. În stadiul actual, doar studii epidemiologice şi toxicologice extinse, incluzînd numeroşi parametri, ar putea furniza rezultate categorice privitoare la realitatea efectelor imputate BPA, susţine Thierry Pineau, care a dus cercetările pe această temă în zona toxicologiei alimentare a Institutului Naţional de Cercetare Agronomică din Toulouse. În opinia specialistului citat, aceste studii ar trebui extinse şi asupra altor compuşi chimici din mediul înconjurător pe care, de asemenea, i-am putea suspecta că sînt, împreună cu sedentarismul, implicaţi în epidemia de obezitate care se extinde în ţările industrializate.
Citește pe Antena3.ro