x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala sărutului se tratează la pat

Boala sărutului se tratează la pat

de Magda Marincovici    |    12 Sep 2009   •   00:00
Boala sărutului se tratează la pat
Sursa foto: /stockxpertcom

Specialiştii avertizează că este în creştere numărul cazurilor de mononucleoză sau boala îndrăgostiţilor. Această maladie este mai frecventă la tinerii între 15 şi 35 de ani.



Mononucleoza se transmite prin schimbul de salivă în timpul sărutului. Această boală infecţioasă este provocată de virusul Epstein-Barr aflat în salivă şi mucus. Trebuie să amintim că doi îndrăgostiţi, care se sărută, fac un schimb de câteva miligrame de apă, albumină, materii grase, săruri şi substanţe organice. Semnele mononucleozei apar după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus. În general, persoanele fac această infecţie o singură dată în viaţă. La copii, boala este mai blândă, trecând neobservată sau cu simptome de faringită. Forme mai "vizibile" fac adolescenţii şi tinerii adulţi.

În aceste cazuri, prima şi cea mai importantă recomandare a medicului este: repaus, repaus, repaus. Tânăra sau tânărul trebuie să înceapă cu respectarea orelor de somn nocturn şi cu trezirea dimineaţa la aceeaşi oră. 20 de minute de repaus după masa de prânz fac cât două ore de somn. Pentru refacere, adolescentul trebuie să bea apă şi sucuri din fructe proaspete. Specialiştii precizează că deshidratarea creşte senzaţia de oboseală. În programul zilnic al adolescentului trebuie incluse cel puţin 20 de minute de mers pe jos în ritm normal.

TRATAMENT
La ora actuală, este în studiu un vaccin contra virusului Epstein-Barr (un virus foarte contagios din familia celor herpetice). Iar un tratament contra mononucleozei nu avem. În schimb, medicul poate prescrie medicamente care acţionează asupra simptomelor: febră, dureri de gât şi de cap. Sunt, în general, medicamente paracetamol, care scad febra şi reduc durerile, asociate cu o cură de vitamina C pentru a face faţă oboselii.

Contra durerilor de gât sunt prescrise drajeuri de supt sau soluţii pulverizate. În mononucleoza de origine virală, antibioticele sunt total inutile. După infecţie, virusul Epstein-Barr persistă toată viaţa în nazofaringe şi în limfocite. Fără complicaţii, mononucleoza trece de la sine după aproximativ patru săptămâni.


Experţii noştri
- Prof. dr Nicolae Calomfirescu, şeful Secţiei Urologie, doctor în Medicină, Spitalul Militar "Prof. Dimitrie Gerota"
- Dr Vasile Benea, medic primar, cercetător ştiinţific, Clinica Dermato-Venerice "Prof. dr Scarlat Longhin"
- Conf. dr Daniel Popescu, medic primar Obstetrică - Ginecologie, directorul Policlinicii "Şerban Vodă"

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă mononucleoza