x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala tăcută din creier

Boala tăcută din creier

de Oana Antonescu    |    30 Iun 2008   •   00:00
Boala tăcută din creier

SEMNAL ● Deseori, accidentele vasculare minore trec neobservate
Una din zece persoane de vîrstă medie suferă un accident vascular cerebral minor, fără să-şi dea seama de acest pericol. Accidentul vascular cerebral minor creşte riscul apariţiei unui accident vascular major.SEMNAL ● Deseori, accidentele vasculare minore trec neobservate
Una din zece persoane de vîrstă medie suferă un accident vascular cerebral minor, fără să-şi dea seama de acest pericol. Accidentul vascular cerebral minor creşte riscul apariţiei unui accident vascular major.

Cercetătorii americani de la Şcoala de Medicină a Universităţii Boston au efectuat teste de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) pe un grup de 2.000 de persoane sănătoase, de vîrstă medie. Investigaţiile au arătat că 10,7% dintre ei prezentau semnele unui accident vascular cerebral (AVC) minor, care nu a avut manifestări, potrivit unui studiu publicat de agenţia Reuters.

Neurologii au examinat ulterior fişele medicale ale celor care au suferit un AVC minor şi au descoperit că cei mai mulţi dintre ei aveau unul sau mai mulţi factori de risc. Cel mai important dintre ei este fibrilaţia atrială. Frecvenţa AVC-urilor minore este de două ori mai mare la persoanele care suferă de această tulburare de ritm a inimii, atrag atenţia cercetătorii. Hipertensiunea arterială, nivelul crescut al hemocisteinei în sînge (un aminoacid implicat în apariţia bolilor cardiovasculare) şi bolile arterei carotide sînt alţi factori care predispun la apariţia accidentelor vasculare cerebrale. "Diagnosticul şi tratamentul precoce al acestor factori de risc cardiovasculari sînt foarte importante pentru prevenirea accidentului vascular", atrage atenţia dr Sudha Seshadri, coordonatorul echipei de cercetare.

SEMNE SUBTILE. Accidentul vascular cerebral se instalează atunci cînd un vas de sînge de la nivelul creierului este blocat de un cheag sangvin. Tulburările de vorbire, de echilibru, de vedere, slăbirea forţei la unul sau la ambele membre de aceeaşi parte impun prezentarea de urgenţă la medicul neurolog. În cazul accidentului vascular minor, simptomele sînt mult mai slabe în intensitate şi pot dispărea în cîteva minute sau ore. Simplele amorţeli sau dureri de cap pot fi semne subtile ale acestei probleme neurologice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vascular