x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bronhopneumonia obstructiva cronica

Bronhopneumonia obstructiva cronica

16 Noi 2004   •   00:00

Cel putin 10% din populatia Romaniei de peste 40 de ani poate suferi de bronhopneumonie obstructiva cronica. Si la nivel mondial, aceasta boala pulmonara reprezinta un flagel. In prezent, este a patra cauza de deces.

MAGDA MARINCOVICI

Bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC) se caracterizeaza prin obstructia bronhiilor si deteriorarea tesutului pulmonar (emfizem). In 80% dintre cazuri, tabagismul este cauza principala a BPOC. Din cauza tabagismului, dar si a structurii fiziologice deosebite, femeile fac forme de BPOC mult mai severe. Detectarea precoce a bolii se ciocneste de doua obstacole: simptomele sunt pe de o parte difuze si pot fi puse pe seama altor boli, iar pe de alta parte sunt asociate cu consecintele tabagismului. Rezultatul: doar o treime din totalul persoanelor cu BPOC sunt diagnosticate.

DECES. Potrivit unui studiu pentru prevalenta bolilor pulmonare obstructive, cel putin 10% dintre romanii peste 40 de ani pot suferi de aceasta boala. Profesorul doctor Miron Bogdan, liderul GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - Initiativa Globala pentru BPOC) pentru Romania, atrage atentia ca, la nivel mondial, BPOC se situeaza pe locul patru intre cauzele principale de deces. Chiar daca BPOC reprezinta singura cauza de mortalitate in crestere in intreaga lume, ea continua sa fie putin constientizata si slab diagnosticata. Gravitatea si extinderea acestei boli a determinat initierea inca din 2001 a programului mondial intitulat GOLD, care are ca principal scop constientizarea atat a populatiei, dar mai ales a autoritatilor sanitare asupra efectelor BPOC. In acest an, Ziua Mondiala de Lupta contra BPOC - 17 noiembrie - este consacrata consecintelor acestei boli asupra femeii.

SIMPTOME. Respiratia dificila, cu gafaire, reducerea capacitatii de rezistenta la exercitiu fizic, tusea cu expectoratie sunt considerate principale simptome ale bolii. Ignorarea simptomelor si persistenta tabagismului au consecinte grave: spitalizare pe termen lung cu insuficienta respiratorie acuta, complicatii cardiace si deces prematur. O data instalata, BPOC este ireversibila si nici un tratament nu mai ajuta la vindecare. Motiv pentru care depistarea in faze incipiente a bolii reprezinta o urgenta de sanatate publica. In prezent, una dintre solutii pentru depistare precoce o reprezinta generalizarea depistarii

BPOC. In acest sens, un rol important revine medicului de familie. El are posibilitatea depistarii in masa a bolii si a dirijarii bolnavului catre pneumolog sau direct catre un laborator de explorari functionale respiratorii.

EGALITATE
OMS estimeaza ca, in 2020, BPOC va fi a treia cauza de mortalitate si a cincea cauza de handicap. In Statele Unite, numarul deceselor provocate de BPOC este pentru prima data egal la femei si la barbati. Spre aceasta situatie nefericita se indreapta si populatia Frantei. Mai mult, specialistii avertizeaza ca BPOC, boala predominant masculina, tinde sa puna mai mult in pericol femeile. Din pacate, femeile cumuleaza unele dezavantaje: sensibilitate mai mare la efectele tigarii si intarzierea diagnosticarii bolii. Unica solutie este renuntarea la tigara. In cazul in care nu se reuseste, in jurul varstei de 40 de ani se impune consultarea periodica a specialistului. Atentie, radiografia pulmonara nu reuseste intotdeauna sa evidentieze BPOC! Numai formele avansate ale bolii sunt vizibile cu ajutorul radiografiei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă bpoc