x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bubita de la gura

Bubita de la gura

03 Mar 2005   •   00:00

Le apare unora cate o zgaiba la buza, ii zice lumea, dar si medicina, herpes. O parte dintre cei care au avut neplaceri cu bubita de la gura zic resemnati ca nu e leac impotriva herpesurilor, isi fac bubitele damblaua, dar nu mori din asta si nu e cazul sa faci o drama dintr-un herpes.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Altii spun ca li s-a facut un autovaccin cu germeni luati din propriul herpes. In realitate, aceste ziceri nu respecta adevarul stiintific. Lamureste subiectul virusurilor herpetice profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul general al Institutului national de boli infectioase "M. Bals". Virusurile herpetice sunt in general blande, dar pana la un punct, caci pe cei cu imunitate slabita ii ataca cu agresivitate si pot aparea si cancere provocate de aceste virusuri. Exista patru categorii de virusuri herpetice: virusul herpes simplex 1, ce apare la gura, virusul herpes simplex 2, care apare in zona genitala, virusul citomegalic si virusul varicelo-zosterian.

Virusul varicelo-zosterian provoaca varicela in copilarie, poate aparea varicela mai agresiva si la varsta maturitatii, dar la oameni maturi produce si zona zoster, dupa ce acest virus a stat cuibarit in ganglioni. Infectia cu virus citomegalic ii atinge pe cei cu imunitate scazuta si apoi totul este posibil. Virusul herpes simplex 1 sta cantonat in ganglionii de pe langa sistemul nervos si in anumite conditii el devine activ. Simptomele herpesului la gura sunt, in ordinea instalarii, o senzatie de arsura la buza, apoi usturime, urmata de roseata, apar ulterior vezicule cu lichid, care mai tarziu se sparg. Tratamentul se face cu aciclovir pastile si aciclovir unguent pentru tratament local. Aceste doua medicamente e bine sa fie utilizate inca de la aparitia primelor simptome, astfel se poate rari recidiva herpesului la gura. Virusul herpes simplex 2 afecteaza mai ales femeile inainte de ciclu si se asociaza uneori cu cancerul de col uterin nativ, pentru care femeile cu herpes genital trebuie sa se supuna des examenului Papanicolau. Si herpesul genital se trateaza cu aciclovir.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusul