x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Campanie - SOS, cancerul de col

Campanie - SOS, cancerul de col

de Georgeta Licsandru    |    24 Ian 2007   •   00:00
Campanie - SOS, cancerul de col
Testul Papanicolau, obligatoriu la femeile active sexual
Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancerul de col uterin.

In Romania sunt raportate anual mai mult de 3.000 de cazuri de cancer de col (3.268 de cazuri - in 2003, 3.319 cazuri - in 2004) si aproximativ 1.800 de decese, arata Centrul national pentru organizarea si asigurarea sistemului informational si informatic in domeniul sanatatii. "In tara noastra, din pacate, cancerul de col uterin are aproape aceeasi incidenta cu cel mamar. Si asta pentru ca la noi nu exista programe nationale de educare a femeilor sa isi faca testul Papanicolau, modalitatea de depistare a anomaliilor celulelor cervicale care pot fi stadii incipiente ale cancerului de col uterin", arata prof. dr. Gabriel Banceanu, vicepresedintele Societatii de Obstetrica-Ginecolologie din Romania. 80% dintre femeile active sexual ar putea sa se infecteze pe parcursul vietii cu papiloma virusul uman, cel care cauzeaza aceasta forma de cancer. Prof. dr. Gabriel Banceanu atrage atentia: "Cancerul de col nu are varsta. Am operat de cancer cervical chiar si o fata de 17 ani".

PREVENIRE. In perioada 21-28 ianuarie 2007 are loc "Saptamana europeana pentru preventia cancerului de col uterin", o campanie ale carei principale obiective sunt informarea femeilor, incurajarea acestora sa discute cu medicul despre afectiune, sa ceara informatii detaliate despre screeningul obisnuit si despre serviciile medicale de care pot beneficia. Manifestarile organizate la initiativa Societatii europene pentru preventia cancerului cervical (ECCA) se adreseaza atat femeilor, cat si specialistilor in domeniu. Romania participa pentru prima data la campania europeana de prevenire a cancerului de col uterin. Pentru mai multe informatii asupra cancerului de col uterin, a fost lansat site-ul: www.saptamanacanceruluidecoluterin.com

IN LUME. In Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Anual sunt depistate 60.000 de cazuri noi de cancer de col uterin (cervical), iar 30.000 de femei mor din aceasta cauza sau ca urmare a complicatiilor acestei boli. Cancerul de col este a doua forma de cancer ca frecventa in randul femeilor sub 45 de ani, dupa cancerul de san.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancerul uterin