x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul pulmonar nu se vede la radiografie

Cancerul pulmonar nu se vede la radiografie

de Magda Marincovici    |    17 Feb 2010   •   00:00
Cancerul pulmonar nu se vede la radiografie
Sursa foto: /stockxpertcom

Incidenţa cancerului pulmonar ar putea fi redusă cu peste 80% în 20 de ani, cu condiţia ca tabagismul să dispară definitiv. Statisticile indică o creştere uşoară, dar constantă a cancerului pulmonar la femei, comparativ cu bărbaţii.



Această boală este din ce în ce mai bine cunoscută datorită noilor studii epidemiologice, dar şi noilor terapii. De asemenea, trebuie recunoscut că singurul mod de a preveni eficient cancerul plămânului rămâne desfiinţarea tabagismului. Se pare că mult peste jumătate din cancerele plămânului au ca punct de plecare tabagismul, inclusiv cel pasiv. În Asia, creşterea cancerelor pulmonare la femeile nefumătoare a fost pusă pe seama inhalării de vapori toxici în timpul preparării unor alimente. Niciodată nu e prea târziu să pui punct fumatului. Chiar şi în cazul persoanelor afectate de cancer pulmonar, durata de viaţă se prelungeşte dacă ele renunţă la ţigară. Cu cât cancerul este depistat mai rapid, în primele stadii de evoluţie, cu atât rezultatele terapeutice sunt mai bune.

O NOUĂ STRATEGIE
Din păcate, s-a dovedit că a face periodic o radiografie pulmonară nu permite reducerea mortalităţii din cauza acestor tumori. Şi atunci toate speranţele s-au dirijat spre scaner (aparat de imagerie medicală, compus dintr-un sistem de tomografie, care dă imagini în secţiune ale unui organ) şi dintr-un ordinator, ca instrument de depistare a bolii. Dar rezultatele, cel puţin deocamdată, decepţionează, din cauza numărului mare de "fals pozitiv", respectiv imaginea evocă greşit un cancer. Şi de aici supunerea pacientului unor explorări extrem de anevoioase (bronhoscopie, biopsie...), în timp ce acesta prezintă, de fapt, leziuni benigne, non-evolutive. La ora actuală, se derulează studii care au ca scop  stabilirea în ce măsură, în cazul persoanelor supuse periodic unui scanner, riscul de deces prin cancer pulmonar este mai mic, comparativ cu persoanele care nu beneficiază de acest mod de depistare a bolii. De asemenea, se acţionează şi în direcţia detectării celulelor maligne în expectoraţie sau a markerilor cancerului, în sângele persoanelor fumătoare. Cât priveşte unele persoane care n-au fumat niciodată şi, totuşi, au făcut această boală, studiile în derulare adună dovezi privitoare la influenţele genetice.  

Urgent la medic!

Expectoraţie cu urme de sânge, infecţie pulmonară sau tuse persistentă, în cazul fumătorului. Sunt semne care ar trebui să-l trimită pe fumător de urgenţă la medic. Deoarece cancerul pulmonar precoce nu este fatal. Când tumoarea este de dimensiuni mici, rata de vindecare este de 80%. Este falsă ideea că nu se mai poate face mare lucru. Se poate, cu condiţia ca intervalul dintre primele semne şi terapie să fie cât mai scurt.

Aşadar, a doua măsură eficientă în lupta cu cancerul pulmonar este diagnosticarea precoce a bolii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă