x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Constructorii cer compensarea datoriilor. Statul ia, dar își onorează greu facturile

Constructorii cer compensarea datoriilor. Statul ia, dar își onorează greu facturile

de Adrian Stoica    |    17 Feb 2025   •   09:00
Constructorii cer compensarea datoriilor. Statul ia, dar își onorează greu facturile
Sursa foto: Unsplash.com

Statul are mari datorii către companii, iar plata cu întârziere a acestor facturi a fost constatată și de către Comisia Europeană, care a declanșat împotriva țării noastre o procedură de infringement, iar săptămâna trecută ne-a transmis și o scrisoare de punere în întârziere din cauza inacțiunii autorităților.

Taxarea mare pe forța de muncă și eliminarea facilităților fiscale acordate sunt alte două mari probleme cu care se confruntă sectorul construcțiilor din România. De multe ori, neavând alte surse de venit, firmele care trebuie să plătească impozite către stat, deși nu au primit încă banii pe lucrări, ajung în imposibilitatea de a mai plăti impozitele, acumulând astfel penalități de întârziere, a declarat  Cristian Erbașu, CEO Construcții Erbașu, în cadrul conferinței RO 3.0 „KICKSTART 2025, predictibilitate, investiții dezvoltare”, organizată de Antena 3 CNN.

Impactul asupra cifrei de afaceri generat de eliminarea facilităților este de 5% din cifra de afaceri și de 18% din plafonul de salarii. În construcții, 25%-30% reprezintă manopera din cifra de afaceri, iar profitabilitatea mică  împiedică firmele de construcții să se dezvolte, a spus Cristian Erbașu. „Îngrijorarea a început de mai mult timp. Noi planificarea o facem de la ofertă, la final de proiect, după care urmează și perioada de garanție, care între timp a ajuns la 10 ani. Facilitățile erau prevăzute de a fi până în 2028. Am înțeles de un an și jumătate ce se va întâmpla și ne-am pregătit, cei mici nu au putut face asta însă”, a subliniat Cristian Erbașu.

Compensarea la trimestru

O altă mare problemă este amânarea plăților care duce la amânarea/prelungirea proiectelor, care mai departe generează costuri suplimentare. Toate lucrurile se leagă și când discutăm de marje de profit mici nu ai cum să fii eficient. La nivelul federației una dintre propuneri a fost să compensăm datoriile pe care le are statul față de firme cu noile taxe, și să o facem trimestrial, astfel încât constructorii să poate folosi banii pentru a susține lucrările. O altă propunere – în condițiile în care impozitarea pe muncă în România e foarte mare în raport cu economia, e la nivelul țărilor occidentale, trebuie regândită pentru toată economia”, a subliniat Cristian Erbașu în cadrul conferinței.

Pentru că statul nu face la timp plățile către constructori, aceștia ajung să plătească impozit și TVA din banii lor pentru o lucrare pe care tot ei au ridicat-o și pentru care ar trebui să fie plătiți.

 

×