x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand ecografia devine spectacol

Cand ecografia devine spectacol

26 Mai 2005   •   00:00

Ecografia nemedicala afecteaza sanatatea fatului, sustine un recent avertisment lansat de autoritatile franceze. Avertismentul le vizeaza in special pe femeile insarcinate, doritoare sa faca colectie de ecografii ce redau evolutia bebelusului.

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • VIATA SANATOASA
  • RECOMANDARE. Respectati recomandarea medicului in ceea ce priveste calendarul de efectuare a ecografiilor
    Potrivit specialistilor, sunt doua tipuri de ecografii pentru femeile insarcinate. Primul tip reprezinta ecografia clasica, prescrisa special pentru a facilita depistarea anumitor patologii ale fatului (malformatii), pentru a verifica vitalitatea si gradul de dezvoltare. Al doilea tip de ecografii sunt cele botezate "de suvenir", care au ca unic scop adunarea de imagini cu bebelusul care urmeaza sa vina pe lume. Aceasta nu este o ecografie medicala, dar este din ce in ce mai solicitata de viitoarele mame.

    Pentru a stopa fenomenul ecografiilor la cerere doar de dragul de a avea imagini inca din perioada intrauterina cu bebelusul, autoritatile franceze sunt pe punctul de a introduce obligatia unui aviz special pentru efectuarea acestei investigatii. O comisie de supraveghere a fenomenului, constituita la nivel national, recomanda femeilor insarcinate sa respecte exact prescriptiile medicului in ceea ce priveste urmarirea sarcinii prin ecografie medicala si descurajeaza ecografiile confundate cu fotografiile de familie.

    PERICULOS. Motivul este unul pe cat de simplu pe atat de periculos: expunerea inutila, dar riscanta a fatului la efectele nocive ale ultrasunetelor.

    In timpul investigatiei ecografice, medicul deplaseaza o sonda care emite ultrasunete pe abdomenul pacientei. In cazul unei ecografii asupra fatului cu indicatie medicala, fascicolul se misca uniform si astfel durata de expunerea la ultrasunete a fiecarei zone este foarte scurta. In schimb, pentru asa-zisele ecografii suvenir, expunerea este de aproximativ 45 de minute. Adica durata de expunere este prelungita pe anumite portiuni, tocmai pentru a lua "imagini" ale fatului cat mai atragatoare. Imaginile sunt color, realizate de aparate de ultima generatie. In aceste conditii, riscurile potentiale legate de efectele ultrasunetelor asupra fatului sunt majore si fara nici un beneficiu din perspectiva medicala.

    CALDURA SI VIBRATII
    Si in Statele Unite, radiologii din cadrul Food and Drug Administration semnalau inca din 2004 pericolul reprezentat de ecografiile afective. Cunoscute si sub numele de "echo-clip", ele formeaza casete video sau DVD. Dar aparatele folosite in aceste cazuri sunt de opt ori mai puternice decat cele clasice uzitate in scopuri medicale. In plus, in timpul realizarii ecografiilor nemedicale se degaja temperaturi inalte si vibratii pe care fatul este obligat sa le suporte. Asadar, renuntati, pentru sanatatea bebelusului, la a-l transforma prea de timpuriu in vedeta.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă