x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand respiratia se opreste in somn

Cand respiratia se opreste in somn

08 Iun 2005   •   00:00

Specialistii de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" avertizeaza ca peste un milion de romani sufera de tulburari ale respiratiei in timpul somnului.

  • de STELUTA INDREI
  • VIATA SANATOASA
  • CUPLU. Partenerul este cel care semnaleaza de cele mai multe ori intreruperile de respiratie din timpul somnului si sforaitul
    Sindromul de apnee in somn (SAS) reprezinta un ansamblu de manifestari determinate de scurte momente de intrerupere a respiratiei in timpul somnului sau/si de diminuarea fluxului respirator. Aceasta afectiune se manifesta prin somnolenta excesiva in timpul zilei, sforait, opriri ale respiratiei nocturne semnalate de partener, somn agitat, dureri de cap frecvente, obezitate. In formele grave ale SAS se ajunge la hipertensiune arteriala, care nu cedeaza la tratament, mictiuni nocturne frecvente, disfunctie erectila.

    PREVALENTA. "Studiile actuale arata ca, in Romania, SAS afecteaza 4% din barbatii de varsta medie, 2% din femei, in special dupa menopauza, si aproximativ 1% din copii", atrage atentia conf. dr. Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta". Tulburarile de respiratie din timpul somnului au un impact deosebit asupra sanatatii si activitatii umane, favorizand accidentele rutiere, agravarea bolilor cardiovasculare si cresterea mortalitatii generale. Persoanele care sufera de sindromul de sufocare in somn prezinta risc de infarct miocardic, accident vascular, hipertensiune arteriala, diabet zaharat. In plus, somnul neodihnitor, trezirile frecvente, afectarea capacitatii de munca, transpiratiile nocturne "contamineaza" viata sociala si profesionala a pacientilor. Ei atipesc frecvent in situatii inedite (la locul de munca, in autobuz, in sali de asteptare), ajung chiar un handicap pentru familie, o mobila in casa unde incearca sa recupereze pe parcursul zilei somnul neodihnitor nocturn. Conf. dr. Mihaltan spune ca bolnavii sunt disperati cand i se adreseaza, iar familia nu stie cum sa-i mai ajute.

    La randul sau, prof. dr. Miron Bogdan considera ca "somnul reprezinta o treime din viata noastra si totusi nu-i acordam atentia necesara, desi el ne influenteaza de multe ori toate activitatile cotidiene".

    DIAGNOSTIC. Problema este ca aceasta afectiune nu beneficiaza de diagnostic si tratament corect. Conf. dr. Florin Mihaltan a subliniat ca din aceasta cauza jumatate din cele 780 de cazuri inregistrate la Institutul "M. Nasta" a venit cu forme severe. Pentru a diagnostica SAS se utilizeaza un aparat numit polisomnograf, care inregistreaza activitatea cerebrala, miscarile ochilor, ale picioarelor, bataile inimii, efortul respirator, saturatia in oxigen. Tratamentul se face tot cu un aparat de ventilatie cu presiune pozitiva, care se pune ca un fel de masca in timpul somnului. Un astfel de aparat costa intre 1.000 si 2.000 de euro sau se poate inchiria cu 600.000-800.000 de lei pe luna. In opinia specialistilor, in conditiile in care cel putin un milion de romani au nevoie de aceasta terapie, este necesar ca ea sa fie decontata de casa de asigurari.

    CONFERINTA
    Prima conferinta de somnologie din Romania se desfasoara in perioada 9-11 iunie 2005, in cadrul Institutului "M. Nasta". Somnologia este o disciplina noua care studiaza modificari patologice aparute in timpul somnului. Aceasta supraspecializare nu este inca recunoscuta in tara noastra. Cele cinci laboratoare de somnologie, aflate in Bucuresti, Timisoara si Iasi, presteaza servicii neplatite, pentru ca nu sunt incluse pe lista serviciilor decontate de casele de asigurari. La conferinta care se bucura de participarea unor personalitati importante din Germania si Franta se vor dezbate toate aceste aspecte. In plus, se vor organiza cursuri de somnologie.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă