x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Casa jubilează şi cabinetele falimentează.

Casa jubilează şi cabinetele falimentează.

de Magda Marincovici    |    13 Iun 2011   •   21:00

Conflictul dintre Casa Nationala de Asigu­ra­ri de Sanatate si medicii de familie s-a vindecat miraculos intr-o noapte. Medicii de fa­milie par sedati. Subit le-a venit mintea la cap si au pornit spre casele de asigurari pentru a sem­na bucurosi contractul cadru. O stare de beatitudine i-a invadat si pe pacienti. N-au medicamente, dar au retete. Au bilete de trimitere la spital, dar n-au paturi in spital... Aparent, apele s-au linistit si sanatatea poate pleca in vacanta.

De fapt, adevaratul conflict intre Casa Na­tionala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, intre sefii acestor institutii, responsabile de sanatate publica, se ascute dramatic. Tonul vine de la Casa. Acolo se clocesc multe. O aberanta ordonanta care sa regleze consumul de medicamente, pentru ca presedintele Casei nu mai are liniste de grija romanilor care mananca pastile pe paine. O umilire crunta a medicilor de familie, acuzati ca prescriu medicamente contra vacante exotice sau unor pacienti de mult oale si ulcele.

Consecintele le suporta pacientii. Deja spitalele s-au injumatatit, paturile s-au rarit, medicamentele se vor recomanda cu respec­tarea indicatiilor pretioase ale Casei, iar personalul medical pribegeste pe aici si aiurea. Evident ca si medicina primara, medicul de familie nu puteau scapa. Degeaba, de la inceputul anului, medicii de familie repeta intruna ca se majoreaza tariful chiriilor pentru spatiile in care functioneaza cabinetele. De­geaba repeta ca nu mai pot acoperi salariile angajatilor. Administratiile locale ii trateaza cu indiferenta. Ministerul Sanatatii le face promisiuni. Iar Casa jubileaza ca multe cabinete ale medicilor de familie vor intra in faliment si, asa, va invarti banii asiguratilor dupa bunul plac.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei