x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Casatoria te fereste de boli cardiace

Casatoria te fereste de boli cardiace

25 Mai 2005   •   00:00

O casnicie fericita poate imbunatati starea de sanatate a femeilor. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al doctorului Wendy Troxel de la Universitatea din Pittsburgh (SUA), publicat in revista Archives of Internal Medicine.

AVANTAJ. Femeile casatorite, dar fericite, sunt mai sanatoase decat cele care au o casnicie ratata
Casatoria reusita are efecte benefice asupra sanatatii: mentine inima in forma, reduce colesterolul, afirma dr. Wendy Troxel. Ea a monitorizat 413 femei, pe parcursul a 12 ani.

RISCURI. Cele care au fost nefericite in casnicie prezentau un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli de inima, diabet sau accident vascular cerebral decat femeile care aveau o viata de familie reusita. S-au constatat riscuri si mai mari in cazul femeilor divortate sau vaduve. In schimb, celibatarele s-au bucurat de o stare de sanatate buna, la fel ca si femeile fericite in casnicie. Asadar, pentru a fi sanatoase, dr. Troxel le sfatuieste pe femei sa aleaga - fie sa nu se casatoreasca, fie sa faca tot posibilul pentru a avea o casnicie de invidiat.

Cum este posibil sa te imbolnavesti din cauza esecului in casnicie? Stresul este principalul vinovat, explica cercetatorii. Stresul cronic provocat de o casnicie ratata poate afecta intregul organism: creste tensiunea arteriala, apar tulburari hormonale care pot influenta, de exemplu, nivelul colesterolului in sange etc.

CONFIRMARE. Dr. Wendy Troxel nu este singurul specialist care sustine efectele benefice ale casatoriei. Astfel, potrivit unui studiu al Centrului american pentru statistici in domeniul sanatatii, persoanele casatorite au obiceiuri de viata mai sanatoase decat cele celibatare, divortate sau vaduve. Cei casatoriti fumeaza mai putin, consuma mai putin alcool si sunt mai activi. Casatoria are totusi o bila neagra: barbatii au mai multe riscuri de a suferi de obezitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă