x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce boli riscă românii certați cu periuța

Ce boli riscă românii certați cu periuța

de Maria Coman    |    04 Mai 2015   •   11:16
Ce boli riscă românii certați cu periuța
Sursa foto: freeimages.com

Oricât de neplăcut este, ştim cu toţii că gura noastră adăposteşte colonii de bacterii care, netratate, ne afectează nu doar sănătatea dentară, ci şi pe cea a întregului organism. De aceea, igiena orală este deosebit de importantă.

Bacteriile atrag, în primul rând, carii şi gingivite. O altă problemă o reprezintă mirosul urât al gurii, pronunţat, mai ales dimineaţa. Pe lângă disconfort, halena ar trebui să îţi dea de gândit: „Una dintre principalele cauze este legată de problemele gastrice, apoi de o igienă orală necorespunzătoare, dar poate fi şi din cauza sinuzitelor, amigda¬litelor sau inflamaţiilor în gât, afecţiunilor faringelui sau intestinelor”, explică dr. Ionuţ Leahu, medic dentist.

Igiena precară poate dezvolta şi afte bucale, ce apar pe limbă, pe interiorul obrajilor şi al buzelor şi care, netratate, pot deveni dureroase. Prevenind, te vei simţi mai confortabil, dar eviţi stomatita dureroasă, afecţiune ce conduce la „inflamarea membranei mucoase ce căptuşeşte suprafaţa internă a gurii. În episoadele active, persoanele se alimentează greu sau chiar evită să mănânce”, adaugă dr. Leahu.

Una dintre cele mai comune afecţiuni cauzate de igiena orală necorespunzătoare este candidoza bucală. Aceasta se manifestă prin apariţia unor plăci albe pe toată suprafaţa limbii, dureri în zona orală şi chiar alterarea gustului.

Persoanele care au probleme dentare sunt expuse riscului de a dezvolta boli cardiace sau maladia care afectează anual sute de mii de oameni la nivel global – cancerul oral.
 

×
Subiecte în articol: periuta