x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce formulare mai ascunde CNAS

Ce formulare mai ascunde CNAS

de Magda Marincovici    |    26 Noi 2007   •   00:00
Ce formulare mai ascunde CNAS
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Incă de la 1 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate era obligată să ofere cetăţenilor informaţiile referitoare la formularul E 112. Incearcă să o facă azi, la 11 luni de la intrarea in vigoare a lui E 112. Şi atunci e firesc să ne intrebăm ce alte drepturi mai au asiguraţii despre care nu ştiu nimic. ● Descărcaţi formularul E 112 (format doc)


Incă de la 1 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate era obligată să ofere cetăţenilor informaţiile referitoare la formularul E 112. Incearcă să o facă azi, la 11 luni de la intrarea in vigoare a lui E 112. Şi atunci e firesc să ne intrebăm ce alte drepturi mai au asiguraţii despre care nu ştiu nimic. Â


Totul a inceput in urmă cu trei săptămăni, intr-o clinică din Paris. Aici, Daniela Paşcovici, mama disperată a unui copil bolnav de cancer cerebral, a venit cu speranţa salvării copilului ei. Spre surprinderea ei, mama copilului află de la medicii francezi că toate cheltuielile pe care le-a achitat pentru tratamente pot fi acoperite in baza formularului E 112. Dacă nu ar fi avut acest formular, Daniela Paşcovici ar fi trebuit să plătească 53.000 de euro pe lună. Intr-adevăr, de la 1 ianuarie, prin formularul E 112, orice persoană asigurată in sistemul asigurărilor sociale beneficiază "de servicii medicale cuprinse in pachetul de servicii medicale de bază din ţara noastră şi care nu pot fi acordate pe teritoriul Romăniei intr-un timp rezonabil faţă de starea bolnavului şi evoluţia probabilă a bolii".


ASCUNS. Pănă acum trei săptămăni nici plătitorii asigurărilor de sănătate şi nici medicii habar n-aveau de acest formular. Deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), deşi are fonduri pentru campanii de informare, nu a suflat nici un cuvănt despre această şansă la care aveam dreptul. Deoarece pe site-urile caselor de asigurări judeţene şi a municipiului Bucureşti nu era postată nici o informaţie referitoare la acest formular. Aceasta este explicaţia că, in 11 luni, E 112Â a fost invăluit in mister. Că sunt 11 case judeţene de asigurări care n-au primit nici o solicitare de formular E 112 şi că alte 13 au primit doar căte o solicitare. Că sunt preşedinţi de case de asigurări care işi fac un titlu de glorie că le-au fost solicitate foarte puţine asemenea formulare. Cu toată campania de informare declanşată in mass-media, reacţiile preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, sunt anemice. Abia azi preşedintele CNAS şi-a programat o intălnire cu presa avănd ca subiect formularul E 112. Şi tocmai de aceea ii solicităm căteva lămuriri.


CNAS să facă publică lista celor care au beneficiat de E 112 şi sumele decontate. Pentru că astfel s-ar şterge orice umbră de suspiciune asupra modului cum unele persoane au ştiut de acest formular, in condiţiile in care in urmă cu trei săptămăni informaţiile despre E 112 nu erau publice. Mai avem dreptul să ştim ce sume au fost alocate pentru E 112 in 2007 comparativ cu 2008. De asemenea, preşedintele CNAS să precizeze unde vor merge fondurile destinate lui E 112 nefolosite in acest an. In fine, să ne spună preşedintele CNAS dacă mai sunt şi alte formulare tăinuite asiguraţilor, care ar putea fi pentru mulţi dintre ei o soluţie salvatoare.
Â
● Descărcaţi formularul E 112 (format doc)

Cerere de demisie

La ora actuală, pacienţii se interesează de formularul E 112 pentru că Mihaela Rădulescu (foto) l-a făcut cunoscut la Antena 1. "Informaţia inseamnă putere. In Romănia, informaţia inseamnă viaţă. Reproşul cel mai important pe care-l fac reprezentanţilor casei de asigurări de sănătate este faptul că au ascuns cetăţenilor o informaţie vitală, nefăcănd nici un fel de informare cu privire la acest formular pănă la declanşarea acestui scandal. Răspunsurile lor sunt cel puţin jignitoare la adresa cetăţeanului, care are drept deplin asupra informaţiilor de acest tip, mai ales dacă e vorba despre viaţa lor. Cer demisia conducerii CNAS, dar şi a Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, respectiv a domnilor Vasile Ciurchea şi Radu Toma, pentru neindeplinirea obligaţiilor profesionale, pentru că intră in atribuţiile lor să informeze plătitorii de asigurări şi medicii", spune Mihaela Rădulescu. Potrivit bugetului CNAS pe anul 2007, pentru formularul E 112 sunt alocate 20 milioane de lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro. In mod cu totul surprinzător, pentru 2008 sunt prevăzute peste 46 milioane de euro, respectiv 158.565.000 lei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă asigurari cnas