x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Centrul Cardiovascular Pediatric

Centrul Cardiovascular Pediatric

11 Mai 2005   •   00:00

In cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu-Mures se va inaugura, in premiera, sambata, 14 mai, Centrul Cardiovascular Pediatric.



  • de LIANA HAINAROSIE

  • Aflat sub coordonarea prof. dr. Radu Deac (foto), seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si directorul institutului, centrul este dotat cu un bloc operator nou, doua sali de operatie si 10 paturi de terapie intensiva.

    COOPERARE. Centrul este creat ca un complex functional de diagnostic si tratament al copilului cardiac in cadrul caruia coopereaza sectiile clinice de neonatologie, cardiologie pediatrica si chirurgie cardiaca pediatrica. Unitatea medicala, finantata de la bugetul de stat, este destinata copiilor cu malformatii congenitale la varste foarte mici - nou-nascuti si sugari. Prin inaugurarea primului Centru Cardiovascular Pediatric din Romania, in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, se marcheaza implinirea unui deceniu de activitate a acestui institut. Centrul va asigura accesul copiilor cardiaci la diagnostic si tratament, reducand morbiditatea si mortalitatea la aceasta varsta. Astfel, se acorda copiilor cardiaci sansa prelungirii duratei de viata, a imbunatatirii calitatii acesteia fara a mai fi nevoiti sa fie operati in clinici din strainatate.

    Bolile cardiace congenitale ale copilului mic reprezinta o problema majora de sanatate. In Romania se nasc anual peste 950 de copii cu malformatii cardiace (8 la 1.000 de nascuti vii). O mare parte din acesti copii mor in prima luna sau in primul an de viata, desi in conditii adecvate pot fi diagnosticati si tratati prin interventii chirurgicale pentru a deveni adolescenti si adulti cu dezvoltare, viata si activitate normale.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă