x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cicatrice pe teaca nervilor

Cicatrice pe teaca nervilor

de Florin Condurateanu    |    05 Ian 2011   •   17:31
Cicatrice pe teaca nervilor
Sursa foto: /Thinkstock

145124-thinkstock104237496.jpgE întristător să vezi oameni ţintuiţi în scaunul cu rotile al invalidului, care au picioarele şi mâinile întregi, însă nu pot face nici cel mai mic pas. Iar dacă simt nevoia să îşi atingă fruntea, nu nimeresc cu mâna nici capul, darămite fruntea. În această boală gravă este afectată teaca nervilor şi medicina lumii nu a limpezit toate cauzele, nu a găsit soluţia de a goni această maladie denumită scleroză în plăci sau scleroză multiplă.

Explică această boală profesorul doctor Marina Ţicmeanu, şefa Clini­cii de neurologie de la Spitalul Co­len­ti­na. Scleroza în plăci este o boală cro­nică a adultului tânăr, care atacă mai ales persoanele între 20 şi 40 de ani. Cercetări au arătat o distribuţie ciu­dată a acestei boli: în ţările scandi­na­vice este mai frecventă – 80 de ca­zuri la 100.000 de locuitori; în ţările din zona de climă temperată, boala e ceva mai rară – 40 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce la Ecua­tor, scleroza în plăci e foarte rară – un caz la 100.000 de persoane. În România, aflată în zona temperată, se înregistrează 30-40 de cazuri la 100.000 de locuitori. Scleroza în plăci în­seamnă leziuni inflamatorii în substanţa albă a sistemului nervos care aduc demielinizări. În sistemul nervos central rămân cicatrice pe mie­li­nă, adică pe teaca celulelor nervoase se instalează plăci. Boala evoluează în timp. Scleroza în plăci poate îmbrăca diferite forme neurologice: scade forţa muşchilor, apar pareze, adică paralizii, se micşorează ve­derea, ochii suferă de imagini dublate, tulburările pe sfinctere îl fac pe bolnav să nu-şi mai controleze scaunul şi urinatul. Leziunile, plăcile de pe teaca nervilor, îi împiedică pe bolnavi să aibă direcţie în mers, unii nu mai reuşesc să-şi ducă lingura la gură.

În mod frecvent, scleroza în plăci se manifestă prin pusee, prin crize. Unii pacienţi au şi o formă care progresează. Boala are o formă benignă, cu crize rare, cu invaliditate mică de coeficient 3 pe o scară de la 1 la 10 şi defectele aproape nu se observă. Boala de coeficient 6 îl afectează pe bolnav astfel încât are nevoie de sprijin ca să se deplaseze. Forma malignă îl blochează pe bolnav în scaunul cu rotile. Tratamentul în timpul puseelor se face cu o formă de cortizon din familia prednison. Terapia pentru inflamaţia pe teaca nervilor devenită plăci se face şi cu modularea imunităţii cu interferon beta şi 4 aminoacizi (glatiramel acetat), cu scopul de a reduce puseele. Imunosupresia, adică micşorarea imunităţii, se tratează cu mitosantron, folosit şi în bolile de sânge şi canceroase.

 Pacientul afectat de scleroza în plăci în forma ma­lignă se de­pla­sea­ză doar în scaunul cu rotile.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei