Ciroza chiar nu poate fi denumita boala. Ciroza este un stadiu final al unei boli de ficat incepute de mult. Nu se imbolnaveste nimeni direct de ciroza. Ciroza este un stadiu de boala generat de o agresiune asupra ficatului.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Profesorul Mihai Voiculescu, seful Centrului de medicina interna de la Fundeni si presedintele Asociatiei romane de studiu al ficatului, dupa ce a clarificat cele de mai sus, explica si celelalte aspecte ale aceste boli grave. Ciroza inseamna o dezorganizare a structurii ficatului prin testuri cicatriciale fibroase, cicatricele se insotesc de fibroza. Boala evolueaza cu procese inflamatorii in desfasurare, care conduc la alte cicatrice fibroase in ficat. Care sunt consecintele nefaste ale cirozei? Se pierde din masa nobila hepatica, nu mai exista asa de multe celule hepatice. In al doilea rand apare un alt efect nociv, se produc blocaje pe caile biliare mici si isi face aparitia icterul. O a treia componenta defavorabila adusa de ciroza este blocarea si a canalelor venoase, creste presiunea sangelui in vena porta si apare ascita, lichidul in abdomen. Incep sa cada in cascada si alte organe, plamanul, rinichiul, in asa-numitul sindrom hepato-renal, care anunta finalul bolnavului. Cresterea presiunii venoase produce varice pe esofag, care se sparg si provoaca hemoragii, adesea mortale. Regenerarea anarhica a ficatului, pe langa cicatricele fibroase, poate duce si la noduli hepatici, care mai tarziu se cancerizeaza.
Oamenii gresesc cand pun semnul egalitatii intre durere si boala. Nu totdeauna durerea anunta boala. Ficatul nu are inervatie si boala hepatica nu da dureri. Cancerul, deci o faza finala, da dureri de ficat. Altele sunt simptomele bolilor de ficat, cand timp de una-doua saptamani simti o stare de oboseala si nu te refaci, trebuie sa ceri un consult. Starea de astenie, de oboseala nemotivata persistenta inseamna ca se intampla ceva nereguli in ficat.Citește pe Antena3.ro