x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cine suporta interferonul

Cine suporta interferonul

de Florin Condurateanu    |    15 Iun 2005   •   00:00

Multi se sperie cand aud cuvantul interferon, medicament tare, dar care pana la urma tine pe loc boli ticaloase cum ar fi hepatitele cronice, dar si maladiile canceroase.

Multi se sperie cand aud cuvantul interferon, medicament tare, dar care pana la urma tine pe loc boli ticaloase cum ar fi hepatitele cronice, dar si maladiile canceroase.

Prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Spitalul Fundeni, explica modul de actiune a interferonului, dar si conditiile in care acesta poate fi administrat. Interferonul este antiviral, scade in cateva ore pana la 12 ore masa de virusuri care s-au cuibarit in organism.
Interferonul este si un important imunomodulator, el activeaza mecanisme care cresc raspunsul de autoaparare imunitara a organismului si ataca virusul din celula, scade cantitatea de virusuri ascunse in celula, dar efectele adverse ale interferonului apar tocmai din aceasta actiune de intarire a imunitatii. Interferonul franeaza cresterea tumorii. In cirozele avand cauza virusala, tratamentul consta din interferon si lamivudina, pentru ca astfel se actioneaza asupra cauzei, si anume hepatita cronica provocata de virusurile hepatice.
Cel care este supus tratamentului cu interferoni trebuie sa aiba insa o zestre zdravana de globule rosii, de trombocite si leucocite, o formula sangvina care sa suporte taria interferonului. Primele care sunt atacate de efectul secundar al interferonului sunt trombocitele, daca suferindul nu are minimum 100.000-120.000 de trombocite, el nu poate fi supus tratamentului cu interferoni. Tratamentul cu celelalte medicamente ce se asociaza cu interferonul se poate face chiar daca formula de sange nu este chiar atat de puternica. Ciroza este un stadiu al bolii de hepatita cronica.
Tratamentul in stadiile incipiente ale cirozei poate duce la stopari ale bolii, chiar la regresii ale cirozei si chiar la recuperari ale ficatului. Din pacate, bolnavii cu hepatita cronica vin tarziu la medic, cand deja boala a avansat in stadiul de ciroza. Tocmai de aceea, bolnavii de hepatita cronica trebuie sa fie dispensarizati si, cel putin la 6 luni, sa li se faca controale care vor stabili stadiul de evolutie a bolii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă