x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cititorii intreaba, specialistul raspunde

Cititorii intreaba, specialistul raspunde

18 Aug 2004   •   00:00

La problemele de sanatate mentionate in scrisorile dumneavoastra, dr. Stefan Manea va indica o serie de tratamente naturiste. Speram ca retetele prescrise de specialistul nostru sa contribuie la refacerea sanatatii dumneavoastra. Va asteptam in continuare scrisorile.

Doctor STEFAN MANEA

MIHAI ISTRATE, CCLUJ-NAPOCA: "Am 84 de kilograme, 160 cm inaltime si am implinit anul acesta 60 de ani. Mai ales vara transpir foarte mult si simt ca permanent imi e sete. Ce imi recomandati?".

Pentru transpiratiile excesive si sete permanenta va recomand:
  • investigatii clinice, endocrinologie si interne, cu controlul de laborator al glicemiei spontane si provocate, metaboliti, controlul functiilor hepatice si pancreatice;
  • slabirea la greutate normala - in raport cu inaltimea (cantarele medicale afiseaza si procentul tesutului adipos fata de masa corporala). Stresul termic la caldura excesiva a verii este mai intens la persoanele supraponderale. Pentru diminuarea stresului termic:
  • reduceti valoarea calorigena a dietei alimentare, prin scaderea drastica a grasimilor, a dulciurilor, moderarea aportului de fainoase si proteine animale, suplimentand din plin cu zarzavaturi, fructe acrisoare, in special mere, paine graham, de secara sau mamaliga;
  • cu o ora inainte de mesele de dimineata si pranz luati 1-2 capsule de spirulina de 500 mg, care vor modera apetitul.

    Preparatele din frunza de salvie (extract hidroalcoolic si tinctura pot modera transpiratia, dar aceasta este o reactie fiziologica a mecanismului de termoreglare, suprasolicitat la supraponderali.

    MARIA LARISA VODA, TURDA: "Domnule doctor, exista vreun tratament naturist pentru scaderea tensiunii arteriale?".

    Terapiile naturale sunt utile in hipertensiunea arteriala, in functie de cauzele acesteia, de gradul si vechimea bolii, de varsta. In lipsa informatilor concrete asupra suferintei dvs. va recomandam aplicarea unei diete adecvate (hiposodica, fara dulciuri, grasimi solide), cu eliminarea prelucrarii termice a grasimilor (rantasuri, fierberea, coacerea, incalzirea repetata a grasimilor), evitarea salamurilor si a preparatelor conservate de carne.

    MIHAI ALUPULESEI, BARLAD: "Am 14 ani si sufar de insomnie. Nu pot dormi mai mult de doua ore pe noapte. V-as fi foarte recunoscator daca imi precizati un tratament naturist care sa ma scoata din aceasta stare".

    Este necesara o consultatie la medicul de familie (pediatrie) si la cabinetul scolar, pentru stabilirea etiologiei, intocmirea unui program zilnic de invatatura, odihna si relaxare, evitarea vizionarii exagerate a emisiunilor tv, a muzicii stridente, utilizarea moderata a calculatorului, practicarea jocurilor sportive, a alergarilor etc. Nu se vor consuma alimente si racoritoare condimentate, excitante, in special seara (ciocolata, cafea, cacao, ceai chinezesc, pepsi-cola, branzeturi fermentate). La masa de seara nu se vor consuma carne sau preparate din carne. Dimineata se va consuma lapte dulce cu fulgi de ovaz, iar la masa de seara - salata de laptuca. Dupa o baie calda la picioare se va bea o cana de lapte indulcit cu o lingurita de miere de tei. Numai in cazul rezultatelor nesatisfacatoare, sub supravegherea parintilor, se va apela la extracte hidroalcoolice de valeriana, tei sau melisa (10 picaturi intr-o ceasca de infuzie de musetel).
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă