x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copii - Lipsa de iod produce hiperactivitate

Copii - Lipsa de iod produce hiperactivitate

30 Mar 2005   •   00:00

Un studiu italian recent a demonstrat ca exista o legatura intre dereglarile de natura tiroidiana, cauzate de carenta de iod, a femeilor insarcinate si dificultatile copiilor de a se concentra.

  • de LIANA HAINAROSIE
  • RECOMANDARE. Gravida trebuie sa faca periodic analize pentru surprinderea deficitului de iod si alte elemente

    Glanda tiroida regleaza metabolismul organismului prin hormonii pe care ii secreta. Dar pentru a produce hormonii tiroidieni, glanda are nevoie de un aport suficient de iod.

    OBSERVATII. Doctorul Francesco Vermiglio si echipa sa de la o importanta clinica universitara din sudul Italiei au tinut sub observatie copiii a 16 femei care locuiau intr-o regiune a Siciliei unde erau cunoscute carentele de iod. In paralel, doctorul Francesco Vermiglio a studiat comportamentul a 11 copii dintr-o regiune unde iodul era suficient in alimentatie. Concluzia a fost ca, la varsta de 10 ani, 11 dintre cei 16 copii ai femeilor care sufereau de carenta de iod (aproximativ 70%) prezentau probleme de pierdere a concentrarii, manifestata prin hiperactivitate. La nici unul din cei 11 copii la care iodul se gasea in proportie normala in alimentatie nu s-a intalnit hiperactivitatea. De asemenea, copiii agitati au un coeficient de inteligenta mai mic decat ceilalti. Studiul a mai aratat ca dintre cei 11 copiii hiperactivi, 7 au fost adusi pe lume de femei la care carenta de iod s-a declansat in primele saptamani de sarcina. "Pierderea concentrarii si scaderea coeficientului de inteligenta la copii sunt rezultatul carentei de iod a femeilor la inceput de sarcina", afirma doctorul Francesco Vermiglio. Organismul uman obtine iodul din saruri minerale si din alimentatie (apa, fructe din mare, sare). Doctorul Francesco Vermiglio avertizeaza ca deficitul de iod poate afecta si femeile insarcinate al caror aport de iod in alimentatie este, teoretic, suficient. De aceea este indicat controlul regulat al tiroidei la femeile insarcinate.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă